L’herència musical dels 90

Ja fa més de trenta anys des que un dels primers grups catalans de ska, Dr Calypso es dediqués a tocar ska, sent el precursor d’aquest tipus de música al nostre país. Arran de la gran popularitat del seu primer disc a l’any 1990, van nàixer una gran quantitat de grups per tots els països catalans. Grups que en la seva immensa majoria tenien una repercussió local o comarcal, com a Castelló el grup La Carraska, o a Valencia la banda Ki sap.

Actuaven en diversos festivals i en el cas de Ki sap, van arribar fins i tot a publicar un parell de discs, però no va ser fins al final de la dècada dels 90, quan aquest tipus de música va començar a despuntar no només per les nostres terres, sinó que arran de tot el món. En Espanya, triomfaven grups com Boikot o Ska-p, en Estats Units, The Toadsters, en el Japó la mítica Ska-Band,i en Canada i en França, Skarface.

A més, en països com Itàlia o el país Basc van renàixer els grups que una dècada avanç triomfaven en les seves terres com la Banda Bassotti o Negu Gorriak, grup format per FermÍn Muguruza cantant del famós grup Kortatu. Podem dir que aquesta dècada van ser els anys daurats del Ska.

Fruit d’aquesta gran època, van néixer a finals dels 90 grups tan important com Inadaptats o Obrint Pas. Van ser dos grups indispensables per comprendre l’estil musical de molts grups d’avui en dia com poden ser Auxili, o Zoo, ja que van ser precursors en afegir ritmes que també s’apropaven al Hip-Hop, o com en el cas d’Obrint Pas, afegir dolçaines en les seves composicions.

A més, per aquestes dates, Dr. Calypso es consagrava com un dels grans grups de ska a escala mundial. Les seves cançons sonaven a festivals arreu de tot el món i no faltaven en cap recopilatori, la seva fama creixia exponencialment i els altres grups es consolidaven nacionalment, sent cap de cartells dels festivals més populars i amb més afluència de gent.

Avui en dia estem vivint el renaixement d’aquest tipus de música a les nostres terres. El nombre de grups que canten en Català fusionant el ska amb altres tipus de música és quasi incomptable i la joventut està gaudint d’un elenc d’artistes que va creixent dia a dia. Encara queda molt de camí perquè alguns d’aquests grups que despunten en el present puguin aconseguir la fama que te Dr Calypso, però aquest és el camí que s’ha de seguir perquè la nostra música s’escolti en qualsevol lloc del planeta.

Avatar

Ferran Matías

Anteriors

L’Aplec dels Ports ofereix una trobada íntima a la seua comarca amb un cartell marcat d’identitat

Recents

Renàixer per fer Maldats

X
X