Sons de Xaloc entrevista a Laura Honrubia i Maria Deltell, veu i DJ de la formació musical Maluks respectivament

Contra l’oblit ha sigut l’últim senzill que ha tret el grup de música Maluks. Amb els seus ritmes llatins, basats en la cúmbia i en l’electrònica, entre altres, aquest grup de música ha aconseguit introduïr dins el panorama valencià un estil únic amb els seus dos primers temes Fins l’alba i Comboi. Amb tot, com es veu amb el seu últim tema, Maluks també aposta per un discurs contundent que és una resposta directa als discursos per part de l’extrema dreta.  

  • Quina és la història de Maluks?

Laura: Marina, una de les cantants, sempre havia volgut formar un grup. Ella ja ens coneixia a mi i a Núria, aleshores ens ho va proposar. Així va començar tot… volíem provar també amb alguna cosa diferent i vam pensar en ser tres cantants i una Dj. I finalment, vam trobar a Maria. 

  • Amb només tres senzills ja heu tocat a llocs com Barcelona o Gandia i també tocareu al Festivern. Quin és el vostre factor diferencial?

Maria: El nostre factor diferenciador és que l’estil de música que fem és un estil nou de música electrònica mesclada amb música llatina i jamaicana, entre altres. A més, comptem amb tres veus que empasten molt bé i amb el fet que som totes dones. Pense que arreu dels Països Catalans no hi ha molts grups amb eixos factors. 

Laura: Quan la gent ens escolta ens dóna l’enhorabona. Cal tindre en compte que fem música des que tenim 3 anys i es nota el treball. 

  • Creieu que el panorama valencià està en procés de canvi?

Maria: En un procés de canvi, segur. És de veres que ja no tenim caps de cartell… però estan apareixent molts grups que tenen molt a dir. Ja no són quatre grups grans… sinó que hi ha una gran varietat de grups i d’estils molt enriquidora. 

  • Aleshores diries que aquest procés de canvi va per ahi…

Maria: Sí. Més estils i més formes de veure la música…

  • Com us afecta a vosaltres aquest canvi?

Maria: Pensem que molt bé, perquè som un grup senzill de portar: no necessitem molt més que una taula i uns micròfons. Una cosa bona també és que agradem tant a la gent menuda com a la gent major. 

  • Teniu data de llançament per al vostre últim treball?

Maria: Doncs… abans pensàvem que anàvem a fer una cosa però ara farem una altra… estem en procés d’organització de grup i no sabem com anem a fer els llançaments. 

  • Entenc…creia que es llançava a finals d’any…

Maria: Pot ser…

Laura: Tal vegada en volta de traure els singles solts els traguem d’altra manera…en realitat no ho sabem 

  • Pel que fa a l’estil musical…seguireu amb el mateix? 

Maria: Els estils amb els que ara estem són amb els que ens identifiquem: el dancehall, la música cubana, una mica de cúmbia… encara que algunes cançons poden ser més electròniques, altres més instrumentals… això és anar provant per veure on ens sentim més còmodes. 

Laura: Com a sorpreses… pot ser que una cançó siga més boja que altra… i pot ser apostem per un toc més líric de veus i pot ser també a capela… ens queden moltes idees que poden seguir creixent…

  • El vostre últim tema Contra l’oblit  presenta un discurs molt més contundent…

Maria: El feminisme és una lluita molt important dins el nostre grup i anem a treballar-lo per on puguem. Per altra banda, veiem com està el panorama polític en el Estat Espanyol i en Europa…per això, volíem fer una cançó antifeixista. Pensem que és molt important que cale el nostre discurs i no el discurs que s’està establint des de certs partits i certes posicions polítiques

  • Parlant ara de feminisme…penseu que els festivals de musica actuals prenen el feminisme com una façana?

Maria: Sí, totalment. És cert que cada vegada hi ha més dones als escenaris i és gràcies a la pressió que hem fet. Però moltes vegades és una façana.

Laura: És una cosa amb la que tractem de ser conscients. Des del principi ho tenim molt clar: volem que ens criden perquè de veres agradem, no pel fet de ser dones. Anem molt en compte en eixe sentit i tractem sempre d’estudiar una mica com són els festivals.

 

Deixa un comentari