Nativa, no, però amb inventiva

Soterrar la guitarra, precipitar el micròfon, estirar violentament el cable dels altaveus, guardar els papers amb poesies erràtiques, i deixar de cantar per sempre més. Tal vegada açò va ser massa per als integrants de La Raíz, que després d’uns quinze anys escrivint cançons i deixant-se la veu per tot arreu, decidiren aturar l’activitat de la banda de manera indefinida el passat novembre. Però per a sorpresa dels seus seguidors, que s’havien quedat orfes de referent musical, anunciaren poc després que diferents integrants continuarien amb projectes propis i diversos. Hui, però, ens interessa sobretot el nou grup sorgit de la inquietud creativa d’Adri Faus, Xavi Banyuls, Edu Soldevila, Jose Carlos García “Sen-k” i Julio Luis Maloa; nomenat Nativa.

El passat 26 de Juliol presentaren el seu primer videoclip a Youtube Rua Na selvaamb el que deixaren bocabadats a tots aquells que esperaven amb ànsies saber quin estil adoptarien per a aquest nou projecte. I realment s’han quedat més o menys igual, perquè en el seu debut han volgut defugir de tots els estils assentats. S’ens presenten amb una mescla d’estil mediterrani, amb sintetitzadors en lloc de bateria i pròxim als ritmes que portava el seu antic grup. La sorpresa ha estat, però, que es tracta d’una cançó que mescla el castellà i el portugués. I és que la expectativa per la llengua que anaven a utilitzar havia estat qüestió de intriga dels seus seguidors durant molt de temps.

Molts es preguntaven si d’una vegada per totes els integrants de La Raíz cantarien en català en alguna de les seues produccions. No es sabia exactament perquè el grup de Gandia no havia escrit ninguna cançó en llengua nativa, i encara ara esperen amb ànsies per veure si aquesta vegada decideixen experimentar per aquests llars. La resposta que ens han deixat ha estat intrigant, una cançó que no solament està en castellà. És aquesta un indici de que ho provaran? No ho podem saber; però el que si han deixat ben clar és el seu interés per voler innovar musicalment i trencar amb el seu estil passat. Tant el seu videoclip, amb un raccord i producció brillant, com la seua innovadora aposta musical, així ho volen deixar entreveure.

Amb tot, Nativa es presenta com un grup renovat amb intencions de voler trencar amb els marcs preestablerts. Ells mateixos ja s’han definit com músics compromesos que ≪pretenen remoure consciències i cridar a l’acció≫, així que esperarem a que presenten el seu nou disc a València.

Àlex Franco

Àlex Franco

Periodista de carrer amant de l'indi Català. Orxata, Oques Grasses i Manel, els meus grups de referència. Conegut com @arrosambcoses a twitter i @arrosambcoses_ a l'instagram.

Anteriors

Saüc: rock dur, metal i barbes

Recents

L’Aplec dels Ports ofereix una trobada íntima a la seua comarca amb un cartell marcat d’identitat

X
X