“Una aparició còsmica de la Moreneta va ser la causa que el 2012 quatre músics banyolins i un dissident gironí comencessin el que coneixem com a Germà Negre”, així es defineix el grup en el seu perfil de Twitter. Així, la banda va estar formada fa deu anys a la capital de la comarca Pla de l’Estany.

Adrià Mateos a la bateria; Adrià Dilmé a l’acordió i veu; Adrià Estarriola al violí; Ferran Roura al saxo i tenora; David Mauricio a la guitarra elèctrica i cors; Aleix Pagès al baix; i Marc Vall a la percussió són els components de Germà Negre. Amb tots aquests instruments es tracta d’un grup que té un estil musical el qual es basa en el folk mesclat amb festivitat.

Imatge extreta de les xarxes oficials de Germà Negre                          

Germà Negre compta amb dos àlbums, Els àngels fan torrades (2015) i Molt de porc i poca salsitxa (2018), i altres dos EP, Kumbaià (2020) i Picants, obscenes, amor i penes (2021). A més de sis senzills anomenats “Camí ral”, “Seguirem brindant”, “Fet a mida”, “Fàstic d’amor”, “Filomena (de porc I de senyor se n’ha de venir de mena)” i “Les rondes del vi”. Tots aquells senzills s’han publicat a partir de 2020, ja que fins a aquest any només havien publicat els dos àlbums.

Treballant amb la discogràfica Halley Records des dels seus inicis, en 2022 ha sigut Microscopi qui ha acompanyat al grup banyolí. “Les rondes del vi” ha estat l’última cançó que Germà Negre ha publicat fins al moment. Aquesta és la seua personal revisió de la clàssica “Les rondes del vi”, un homenatge per als seus autors, Jaume Arnella i Joan Soler i Amigó. Així, també han realitzat un videoclip on tots els membres de la banda i Arnella embotellen les ampolles de vi, el qual va ser creat per a l’ocasió.

Imatge extreta de les xarxes oficials de Germà Negre

Aquest any, com ja s’ha comentat, és el desé aniversari de Germà Negre i amb aquest motiu el grup està fent una gira especial. L’última actuació de la banda ha sigut en el municipi de Riuprimer. “Les rondes del vi és una cançó que hem tocat des dels inicis del grup i, a més, volíem retre homenatge a Jaume Arnella, perquè ha fet molta feina per la cultura d’aquest país”, va explicar Dilmé al diari El Punt Avui.

Germà Negre ha col·laborat amb bandes com El Diluvi, Quatre Vents, Koers, Buhos, Roba Estesa, Aspencat o Pep Gimeno “Botifarra”. El grup compta amb 4548 oients mensuals al Spotify. La seua cançó més escoltada, segons la mateixa plataforma, és “Camí Ral” amb 76.000 reproduccions, seguida de “Jo Vull Ser Miss” amb 74.000, “Pit i Collons” amb 74.000 i “La Bepa” amb 59.200.