El desé aniversari de la Fira Trovam ha vingut carregat de propostes musicals de diferents tipus. En la programació hi han estat presents tant artistes amb una trajectòria prolongada, com propostes noves i emergents. Com ja és habitual, la Fira Valenciana de la Música s’ha desenvolupat en diversos espais de Castelló, com el Parc Ribalta, el Teatre Principal i l’Auditori de la ciutat; on s’ha celebrat el cicle de concerts i la programació per a professionals del sector musical.

La Fira arrancà el dimecres 2 de novembre en l’Auditori de Castelló amb un dia quasi íntegrament dedicat a les artistes femenines. El cartell per a aquesta jornada el formaven les actuacions de TWIN, La Pepa, Lucía Gonzalo, Alba Armengou Group, Clara Andrés i Neus Ferri.

La programació del dijous dia també 3 incloïa artistes destacades com ara Maruja Limón, Marala i Tito Pontet. Especialment, el trio de folk experimental va fer vibrar la Sala de Cambra de l’Auditori, mentre presentaven el seu darrer treball Jota de morir (Propaganda pel Fet!, 2022) en un espai extremadament proper al públic. Mentrestant, el grup alcoià Tito Pontet prenia el pati de l’auditori amb un setlist molt ballable amb temes del seu últim EP Ai mare (autoeditat, 2022). Tanmateix, aquella nit culminava al Teatre principal, amb la representació de Manifest antiromàntic, un obra de teatre sobre l’enamorament i la sexualitat en una època on el desig sempre està filtrat a través de la tecnologia. Aquesta electro-òpera és el fruit de la imaginació del frontman de Prozak Soup – i, recentment, doctor en sociologia– Joan Palomares i el director i productor Pau Berga.

Els dos dies següents venien molt més carregats de música, sumant-hi també actuacions al Paranimf de la Universitat Jaume I. La jornada l’obrien Valmuz i Xiaomara Abello, així com el raper Malparlat i la Ludwig Band. Aquests últims, un grup de l’Alt Empordà, afirmaven que era el concert més meridional que havien tocat. Els gironins van aportar un so original que oscil·lava entre el pop-rock i un folk bucòlic amb instruments de vent amb lletres càlides i costumistes que recorden un poc als Manel. A aquestes actuacions les seguien les de Novembre Elèctric i Tesa. La rapera riberenca presentava el seu nou disc Rap d’arrel (Temps Record, 2022) junt amb Jonatan Penalba. Una altra proposta destacable de la jornada va ser la d’Ernest Crusats, que presentava el seu primer àlbum en solitari La font gelada (Fina Estampa, 2022) en un format acústic molt íntim i una posada en escena molt propera.

Els valencians Tenda també van tocar en el pati de l’Auditori un setlist que, tot i que era breu, va ser suficient per a tornar boig al públic. Una actuació on no va faltar l’última cançó de la banda, «El sitio de siempre». A la nit del divendres també hi van estar presents artistes i grups euskalduns com Verde Prato i Merina Gris, però el punt culminant va ser l’actuació de Smoking Souls. Amb la Sala Simfònica plena de gom a gom, els i les assistents van gaudir del directe de l’últim treball dels pegolins, La cura (Propaganda pel Fet!, 2022), així com de temes clàssics com «Nit salvatge» i «Volves de neu».

La jornada final del Trovam, la del dissabte 5, era, potser, la més intensa. Tot i que les actuacions de l’Auditori no començaven fins a les 18:00, l’escenari À Punt del Parc Ribalta i el Teatre Principals, des de les 11:00, allotjaven les actuacions de Scorcia i Big54, Ramonets, Tomàs de Santos i els germans Penalba. Ja a la vesprada, les actuacions de l’Auditori començaven amb Ghost Transmissions –una banda amb 3 àlbums de trajectòria en sons garage i shoegaze– i Vic Mirallas, amb una proposta que oscil·la entre el lo-fi, el pop i el jazz. Entre les artistes emergents que van tocar aquest dia trobem a la mallorquina MDMAR, Semana Santa, amb el seu punk i rock alternatiu; i Nueve Desconocidos, un projecte de darkwave i sinte-gòtic amb una bona dosi l’ocultisme. Ja ben entrada la nit, també vam poder gaudir dels sons electrònics de b1n0, un duo amb un dels plantejaments musicals més marcadament diferents de tot el cartell. Tanmateix, l’actuació més destacada hi era ben lluny de l’Auditori: a l’altra punta de la ciutat, al Parc Ribalta, Xavi Sarrià omplia fins a l’última filera d’arbres l’espai enfront de l’escenari À Punt junt amb la Conlloga Muixeranga de Castelló.

Aquesta edició de la Fira Trovam –la que ja marca una dècada de la seua existència– ha estat especialment marcada per la presència de talents emergents, i també ocasions perquè alguns artistes facen el bot des de l’underground cap a una escena més ampla. Quatre jornades que han demostrat que la indústria musical valenciana continua en forma i que n’és ben variada.

[ngg src=»galleries» ids=»6″ display=»basic_thumbnail» thumbnail_crop=»0″]