Mario Coloma, conegut sota el nom artístic de Hal C, ha publicat recentment el seu EP debut Hal C (Live session) (autoeditat, 2022). Tot i que aquest recull de 3 temes, que inclou el senzill previ Before I go away, és el debut discogràfic del músic i productor contestà, el contacte amb la indústria de la música no li ve de nou. De fet, començar a publicar música és només l’últim pas de la seua carrera. Després d’haver participat en molts projectes com a productor o haver col·laborat amb artistes com Alizzz o Amaia, el que volia realment és tindre una obra pròpia, un projecte que portara el seu nom.

Tot i això, ell mateix puntualitza que el que està fent dista de ser un projecte completament en solitari. Entre rialles afirma que no és cap home orquestra i que en aquest nou treball rep inputs d’altres artistes; retenint sempre el paper de productor. Això ho confirmen els crèdits del mateix EP, on podem trobar la col·laboració de Vernat (Bernat Tortajada) o Nyah (Aitana López). Amb aquesta última de fet, Coloma duu creant música des del seu últim any de carrera, moment en el qual precisament adopta el nom de Hal C.

Hal C (Mario Coloma)

Ja el mateix EP és una barreja de sons de jazz, hip-hop o R&B; entre les seues principals influències Hal cita a Erykah Badu –o, més en concret, el seu disc Baduizm (Universal, 1997)– com la influència més directa sobre el seu estil, així com el músic de jazz Robert Glasper. De fet, ell mateix esmenta que el seu amor pels sons com el hip-hop i l’R&B li venen com un revulsiu a la pressió a la qual estava sotmés durant els seus estudis musicals, que, segons conta, estaven totalment dominats per la música clàssica.

Pel que fa al futur del projecte, Coloma es mostra cautelós però to i així segur. Descarta llançar-se a produir un LP de zero, però sí que creu que té suficient material per a recopilar-lo en un treball més llarg. Ho argumenta precisament en la necessitat de coherència que li suposa crear un àlbum que més enllà de ser un recull de cançons, hauria de contar una història de principi a final. Tot i això, per ara Hal C. ens ha regalat 3 temes gravats en viu des de l’estudi amb unes influències de sons de jazz i hip-hop molt marcades, però amb un estil propi.