Les nostres referents musicals

Les dones de la Redacció de Sons de Xaloc hem escollit una sèrie d’artistes valencianes que recomanem a les nostres lectores. Es troben organitzades segons el nombre d’escoltes, de menys a més, que té cadascuna d’elles a l’Spotify.

Marala: 1.700 oients mensuals

Marala és un grup format per tres dones de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià: Selma Bruna, Clara Fiol i Sandra Monfort, respectivament. El seu primer treball ha sigut A Trenc d’Alba (U98, 2020). El seu primer treball, que compta amb 1700 oients mensuals a Spotify, és un cant al feminisme i a les arrels. Personalment, Marala aconsegueix connectar d’una manera única mentre les seues veus t’aconsegueixen transportar a un món molt llunyà. 

 

Gemma Humet: 3.965 oients mensuals

Gemma Humet és una cantant catalana que arrossega quatre àlbums a l’esquena. Té un total de 3965 oients mensuals a l’Spotify i el seu últim treball, Màtria (Satélite K, 2020) va veure la llum fa ben poc, en context pandèmic. Dins de Màtria (Satélite K, 2020) voldríem destacar la cançó “Ales al vent”, que és una reivindicació al fet de ser dona i tot el que això suposa, com la maternitat i les arrels que ens uneixen a totes les dones. 

 

Mireia Vives i Borja Penalba: 6.900 oients mensuals 

Mireia Vives i Borja Penalba són un duet que van nàixer el 2016 amb el seu primer treball, L’amor fora de mapa i des d’aleshores han llençat dos treballs més: Línies en el cel elèctric, el 2017 i Cançons de fer camí, el 2019. Aquest duet mereix estar en aquesta llista de recomanacions per reconéixer la trajectòria de Mireia Vives, una de les veus de Rapsodes i de qui es pot observar el gran canvi de registre. Les cançons d’aquest duet són un viatge per la cultura valenciana, que compten amb 6.900 oients mensuals a Spotify.

 

Maluks: 11.500 oients mensuals

Maluks és un grup format per 4 joves: Núria Pons (València), Marina Bolea (València), Maria Deltell (Monòver) i Laura Honrubia (Albacete). El grup té un discurs feminista que s’accentua amb el fet que les 4 siguen dones. Maluks es mou entre el dancehall, el reggae, la cúmbia i el drum’n’bass. Actualment, compten amb 11500 oients mensuals al Spotify i amb més de 100000 reproduccions de la cançó “Comboi” (2019).

Tesa: 12.500 oients mensuals

La rapera de la Ribera Baixa, Tesa, va sorprendre el món de la música valenciana el 2017 amb el disc Al Tesa. Les seues cançons parlen de l’empoderament de la dona, les arrels i molta festa. A l’Spotify té 12500 oients mensuals i la cançó “Dones”, en la qual col·labora amb altres cantants del moment, ja té 720000 visualitzacions. 

 

Pupil·les: 15.926 oients mensuals

El duet Pupil·les format per Mireia Matoses i Natàlia Pons situen el seu punt de trobada al barri de Benimaclet, tot i que van ser tres veus en un principi. Les seues lletres reivindicatives pretenen llançar missatges feministes com es reflecteixen en la seua discografia. Elles mateixes consideren el seu estil com a “rap feminista” i així ens ho mostren a cançons com “V” o “Domini màgic”. Compten amb 15.926 oients mensuals a Spotify. 

 

El Diluvi: 34.000 oients mensuals

Des de 2011 el grup El Diluvi, de l’Alcoià, ha sorprés amb una música folk de la veu de Flora Sempere. Des del recopilatori homenatge d’Ovidi Montllor fins a lletres que parlen de lluita de les dones com ocorre amb la seua cançó més escoltada a Spotify “I Tu, Sols Tu” amb 1400000 escoltes. És la lluita feminista de les seues lletres el que ha fet que  inclogurem aquest grup tot i que només hi ha una dona que, tanmateix, és la que dona la veu al conjunt. Actualment compten amb 34000 oients mensuals al Spotify. 

 

 

 

Roba Estesa: 47.800 oients mensuals

Roba Estesa és un grup del Camp de Tarragona el 2013 format íntegrament per dones: Alba Magriñà, Anna Sardà, Clara Colom, Claudia García-Albea, Gemma Polo, Laia Casanella, Helena Bantulà i Sandra Bracke. La seua música va des del folk fins a la música electrònica tenint sempre en compte la perspectiva feminista. A l’Spotify tenen 47800 oients mensuals.

 

Mafalda: 72.230 oients mensuals

Mafalda es va formar l’any 2010. No compten amb un estil ben definit perquè les seues cançons tenen canvis de ritmes constants, mesclant l’ska, reggae, funk o rock. Les lletres són combatives, de crítica social potent, on el feminisme és una de les branques vertebradores. Parlen clar, sense por i sense tabús, cosa que es fa patent en cançons com “Necesarias Pero Absurdas” o “Absurdas, Pero necesarias”. La cançó amb la qual es van donar a conéixer va ser “En Guerra”, que compta amb 1.820.000 oients a Spotify. Mensualment compten amb 72.230 oients. 

 

Jazzwoman: 93.000 oients mensuals

Des d’Aldaia Jazzwoman, la rapera que va irrompre en el panorama musical valencià amb Bagueera i, posteriorment amb Maléfica. Les seues lletres parlen sobre revolució, lluita feminista i denúncia social, però sense perdre l’estil hip hop que tant la caracteritza. A més, utilitza altres estils com el rap i el reggae. Compta amb 93.009 oients mensuals. 

 

 

Judit Neddermann: 193.200 oients mensuals

Judit Neddermann és una cantant i compositora de Barcelona que compta amb quatre discs en solitari i un disc acompanyada per la seua germana Meritxell. Durant deu anys ha cantat amb el grup The Gramophone Allstars. Ha participat en tres produccions teatrals i ha composat la música per a l’obra Canto jo i la muntanya balla, l’adaptació teatral de la novel·la d’Irene Solà. Del seu últim àlbum destaquem “Luna”, una cançó dedicada a totes les dones del món, per quan escoltem el patiment i ens obrim als canvis necessaris per a moure’ns d’etapa. A l’Spotify té 193.200 oients mensuals.

 

Sílvia Pérez Cruz: 288.000 oients mensuals

Sílvia Pérez Cruz ens captiva amb la seua veu tan dolça i personal. La cantant i compositora catalana no té un estil ben definit, és versàtil i únic. A banda dels seus propis àlbums, ha participat en molts discs i projectes amb artistes de tot arreu. Ha guanyat en dues ocasions el Goya a millor cançó original per ‘Te busco y no te puedo encontrar” i per “Ai, ai, ai”. Destaquem la preciosa cançó “Vestida de nit”, escrita pels pares de l’artista. A Spotify té actualment 288.000 oients mensuals, però el seu tema “Pequeño Vals Vienés” té una increïble xifra de 4.461.000 oients. 

 

 

Suu: 242.295 oients mensuals

Des de Barcelona, la cantautora Suu es va donar a conéixer a través d’Instagram. Amb dos àlbums a la seua esquena (Natural i Ventura) compta amb 242.295 oients mensuals. Suu no es vol centrar en cap estil en concret, sinó que li agrada provar estils diferents i així ho reflecteix a la seua discografia, en el que mescla pop, música de festa i indie. 

 

Sons de Xaloc

Anteriors

Ariox: lletres intenses i directes

Recents

Balkan Paradise Orchestra: fanfàrria, música i festa

One Comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.