Marala presenta “A trenc d’alba”, un cant a la força i la llum de totes les dones

A trenc d’alba (u98 music, 2020) és el nom que rep el primer treball discogràfic que acaba de parir el grup Marala. La data de publicació, tota una declaració d’intencions: el huit de març. 

La banda està formada per Selma Bruna, Clara Fiol i Sandra Monfort, tres dones músics i compositores de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià respectivament. Tres dones amb un talent indiscutible. 

Selma (Sant Cugat del Vallès) és estudiant del grau superior de cant al Taller de Músics, Clara (Palma) és graduada en cant al Taller de Músics i Sandra (Pedreguer) és graduada en guitarra clàssica a l’ESMUC. Totes tres, amb diversos projectes musicals anteriors o en paral·lel, entrellacen les seues arrels diverses en forma de cançons que beuen del present i dels cants tradicionals dels seus orígens. Les canten a tres veus i amb la guitarra a les mans. 

El seu primer àlbum és un aplec de composicions originals que giren la ullada cap a les arrels. A banda de lletres pròpies, hi sonen alguns poemes musicats d’escriptores admirades, com Maria Mercè Marçal, Isabel Garcia Canet o Nina da Lua. Una proposta lluminosa i trencadora que respira amb alens femenins.

El disc s’ha enregistrat als estudis The sound of wood d’ Aniol Bestit. Hi han col·laborat Aleix Tobías, Xavi Lozano, Xarim Aresté i les madrilenyes Faneka, un grup de dones músics amb qui comparteixen sovint escenari i inquietuds.

El disseny és de les mallorquines Aina Crespí i Rosa Caterina Bosch, que tenen el projecte de teixits i tints naturals Tinctorum. Han desenvolupat tot un concepte artístic amb el grup al voltant de les plantes de l’indigo i l’aladern, que no només han donat color al disseny físic, sinó també a un vestuari que acompanyarà Marala en la seva gira.

Amb aquest elapé, Marala fa un cant a la força i la llum de totes les dones i celebra el dia de la dona dedicant deu cançons a le seues àvies, “ueles” i padrines, i a tota la història que han teixit fins a elles. La presentació del disc tindrà lloc el pròxim diumenge 22 de març al CAT (Centre Artesà Tradicionarius) de Barcelona.

 

 

Enric Moll

Filòleg de professió i guitarrista d’afició. Col·labore en Sons de Xaloc com a corrector i, quan em ve la inspiració, com a redactor.

Anteriors

El jazz més eclèctic amb Pete Lala

Recents

Jazzwoman: “Em sent molt identificada amb Malèfica”