Anàlisi del paquet de mesures “reaCtivem” per paliar la crisi de la Covid-19 al sector cultural valencià

La Covid-19 ha suposat un colp molt dur per al sector de la música valenciana. Des de les diverses plataformes, s’ha demanat una resposta ferma per part de les administracions públiques perquè aquest sector no s’enfonse. En aquesta peça, analitzarem quines han sigut les ajudes aprovades per part de l’Institut Valencià de Cultura a través del pla ‘reaCtivem’. Amb tot, cal tenir en compte que el sector musical valencià és un sector tan precaritzat que molts treballadors culturals no poden acollir-se a les mesures impulsades per la Generalitat. En aquest reportatge de Sons de Xaloc, es dibuixa el perquè de la precaritat del sector cultural valencià.

Dins d’aquest context en què ens trobem, el 27 de març de 2020, la Generalitat ja va publicar les primeres dades informatives sobre les mesures que adoptarien per fer front a la pandèmia de la Covid-19. En aquesta informació, es destaca la intenció de reprogramar “tot allò que es puga, quan finalitze l’estat d’alarma i es puguen tornar a obrir els espais culturals”.

Imatge realitzada per Mel Mèdia

Cultura, doncs, es va comprometre a mantenir tota l’activitat cultural prevista als espais autonòmics i, també, a intensificar la seua activitat en els mesos d’estiu i durant l’últim quadrimestre de l’any. Això sí, si la pandèmia de la Covid-19 ho permetia.

Així mateix, dins d’aquesta nota informativa també s’especifica que la Generalitat està “articulant una oferta a totes les sales d’exhibició del territori valencià per a llogar les seues instal·lacions i poder programar activitats”.

Les programacions hauran d’estar contractades directament per l’IVC, el qual es compromet a multiplicar “considerablement” les possibilitats a les companyies, als grups de música i a la projecció de pel·lícules i curts valencians. La música valenciana es mou dins d’un paquet de mesures que també estan destinades al cinema valencià i a l’art plàstic i visual.

El 30 de març de 2020, la Generalitat Valenciana va traslladar una carta al Ministre Manuel Rodríguez Uribe, en la qual reclamava una sèrie de mesures per tal de “minimitzar” els danys en el sector i apostar per una política d’intervenció en el sector cultural.

Però, quins han sigut aquests requeriments i quins, concretament, per al sector de la música?

1. La primera consideració va ser aplicar, als béns culturals, una condició de primera necessitat i aplicar un tipus impositiu del 0 % d’IVA.

– Aquest requeriment, pareix, no ha tingut cap èxit. Alemanya i França han sigut uns dels països que han declarat la cultura com a bé de primera necessitat. Alemanya ha aprovat una injecció de 120 mil milions d’euros per a la cultura. França, per la seua banda, injecta un total de 22 milions d’euros.

2. La segona de les peticions, tot i que és ambigua, destaca la necessitat d’injectar liquiditat a les empreses culturals i donar més força a les PIME i als treballadors autònoms, mitjançant línies de finançament ICO (Institut de Crèdit Oficial).

– El  19 de juny de 2020, es van injectar un total de 70.500 milions d’euros de finançament a nivell estatal. Un total de 7.755 de milions d’euros van ser atorgats a empreses i autònoms del País Valencià, a través de l’ICO. Això sí, sense fons concret per a les empreses culturals valencianes.

3. Pel que fa als drets laborals, la Generalitat Valenciana ha demanat que es permeta la situació d’accident laboral a les persones contagiades per Covid, per a poder accedir a la prestació econòmica d’incapacitat temporal.

– El 8 d’abril de 2020, es va modificar el BOE (Butlletí Oficial de l’Estat) i es va incloure aquesta petició. Aquest decret també inclou els treballadors (com els músics) que es regeixen, per règim especial, per compte aliè.

4. També es va demanar que fos necessari estudiar la possibilitat de prorrogar la prestació o subsidi de desocupació per a professionals de la cultura i que s’han de tenir en compte les mesures excepcionals que es dibuixen en aquest context.

– El 27 de maig, es va aprovar un Decret Llei que simplificava l’accés a l’atur cultural extraordinari. Així doncs, els treballadors

Imatge realitzada per Mel Mèdia

culturlas que estiguen inclosos en el Règim General d’Artistes poden accedir a l’atur especial, encara que no compten amb una cotització suficient per a accedir a l’atur ordinari. Tampoc cal que el treballador estiga donat d’alta en el moment de la sol·licitud. Cal tenir en compte que aquesta prestació és incompatible amb qualsevol altra prestació pública i sempre que no se’n tinga, d’accés, a la prestació de desocupació ordinària. Aquesta informació va ser publicada al mitjà La Marea i redactada per Eva Belmonte, autora del BOE.

5. Una altra de les consideracions va ser la necessitat de crear una moratòria en la presentació de les declaracions trimestrals d’autònoms, sense cap mena de penalització.

– En el BOE, es van publicar una sèrie de decrets (17 de març, 14 d’abril i 21 d’abril) en què s’aprova una moratòria de 6 mesos per a aquells deutes estipulats per al 12 de març i el 30 de maig de 2020. Aquesta informació s’ha obtingut del portal del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030.

6. La sisena de les propostes és l’aprovació d’un Reial Decret per tal de poder adoptar una sèrie de mesures extraordinàries, en matèria de subvencions públiques.

El 4 d’abril de 2020, el Consell va aprovar un Reial Decret en què es mobilitzaven 4 milions d’euros per tal d’impulsar el pla de mesures que, en aquest article, estem tractant. Aquests 4 milions d’euros se sumarien als ja adjudicats 130 milions d’euros dels pressupostos del Consell, en matèria cultural.

Des de la Generalitat Valenciana, també s’ha manifestat la necessitat de desenvolupar una normativa que permeta a les administracions indemnitzar les cancel·lacions d’espectacles. Aquesta petició es va formular (a nivell estatal) el 16 d’abril de 2020, quan es va celebrar una Conferència Sectorial de Cultura, convocada pel Ministeri de Cultura i Esport, amb les comunitats autònomes.

L’11 de maig de 2020  , es van establir les bases mitjançant les quals l’entitat es comprometia a “acompanyar, econòmicament, les 87 sales de teatre, música i cinema privades pels efectes provocats per la COVID-19”.  El lloguer de sales teatrals i musicals es programarà, des de Cultura, entre setembre i desembre de 2020, perquè es contracten, després, des de l’IVC, grups de música o companyies teatrals.

L’IVC vol donar preferència als espectacles valencians que s’hagen suspés a causa de la Covid-19. Així doncs, des de la Generalitat Valenciana, s’ha dissenyat un calendari de treball per a programar entre octubre i desembre i llogar 20 sales dedicades a la música en directe. La Conselleria calcula una organització d’uns 40 concerts (2 concerts per sala).

Article corregit per Joaquim Cano
De La Nucia (Marina Baixa), graduat en Filologia Catalana per la Universitat d’Alacant. Especialitzat en estudis literaris i treball de corpus lingüístics. Professor de trinxera al Baix Segura. Prop del tsundoku. Poliamorós amb la música, format a escola i carrer. Integrant del programa La Xarradeta. Obsessiu i, de vegades, versut.

Article escrit per:

Tàrsila Galdón

Periodista en procés de constant aprenentatge, amb ganes de contar històries que siguen capaces de desestabilitzar imperis sencers. Ací em trobe també, escrivint sobre música valenciana: un món que a poc a poc, em sedueix cada cop més. Encara que us he de confessar que el meu gran amor acadèmic és, per ara, la comunicació política.

Anteriors

El pop melòdic del cantautor gironí David Busquets

Recents

Laia Gordi, Feslloc: “El més senzill era cancel·lar, però el Feslloc té un sentit més enllà de ser un espai d’oci”