Anarres, la crítica al món

Anarres és un projecte musical caracteritzat pel rock que va nàixer en setembre de 2021 a la Sénia. Ha estat creat de la mà de David Mingorance, un dels cantants i compositors del grup Mascarats. Anarres s’inicia amb l’objectiu d’assenyalar les vergonyes i contradiccions del sistema capitalista. Així, les seues lletres reflexives aspiren a imaginar un món diferent. Anarres és “un humil intent d’exili per fugir de certes dinàmiques que fagociten les mateixes expressions artístiques”, tal com s’ha explicat en les seues xarxes socials oficials.

Imatge extreta de les xarxes oficials d’Anarres

El logo del grup, creat per Lusy Lius, enfronta dues erres que representen dos models molt diferents: Urras i Anarres. Ambdós formen part de la novel·la d’Úrsula K. Le Guin anomenada “Els desposseïts”. Urras simbolitza un planeta ric en recursos que es basa en el capitalisme, mentre que Anarres és el satèl·lit que va ser colonitzat per uns revolucionaris que es van exiliar d’Urras.

Imatge extreta de les xarxes oficials d’Anarres

En Anarres viuen en un sistema que no dona suport a la propietat privada i on es comparteix allò que hi ha. D’aquesta forma, Anarres es converteix en un refugi per a fugir de les propagandes i per a crear nous horitzons. Segons el grup musical: “Un refugi que va néixer des de la literatura i que ara pretén ser humilment musicat”.

De moment, el projecte compta amb un disc publicat que s’anomena L’illa dels referents (2022), del qual formen part dotze cançons. La portada de l’àlbum també l’ha dissenyat Lusy Lius. En la gran majoria dels temes, a banda de David Mingorance, també es pot escoltar la veu de la seua germana Maria Mingorance, qui també forma part del grup Mascarats. Cristian Pepió ha participat amb la bateria i Pau Ortiz (de Nu Estudi) ha estat l’encarregat de la producció, gravació, mescles, masterització, guitarra, baix i cors.

Imatge extreta de les xarxes oficials d’Anarres

“Made in” va ser el primer senzill que es va publicar baix el projecte d’Anarres. Tracta sobre desemmascarar la cara B de les mercaderies. La lletra evidencia problemes com l’explotació mediambiental, la contaminació, l’explotació de la classe obrera, les condicions laborals inhumanes. El grup reivindica en aquest tema els danys que ocasiona la globalització capitalista.

Posteriorment, Anarres va estrenar una composició anomenada “En quin moment?”. L’interrogant de tota la lletra és en quin moment vam decidir abandonar-nos i per què. La natura ha hagut de frenar per nosaltres, però aprofitarem per a donar-nos més valor i col·locar-nos al centre de la nostra vida o continuarem com sempre? Una reflexió molt interessant que sens dubte s’hauria de plantejar més.

Imatge extreta de les xarxes oficials d’Anarres

Anarres ha tingut una iniciativa en Instagram i és explicar setmana a setmana cada una de les dotze cançons que formen el seu disc. Així, cada publicació va acompanyada d’una il·lustració que segons han contat es va realitzar al confinament, quan només disposaven de dos retoladors negres, un llapis i un color taronja.

Anarres acaba de començar i ja compta amb 78 oients mensuals i 32 seguidors a Spotify i més de 1100 a Instagram.

Laura Martínez Folch

Estudie periodisme a l'UJI i soc de Vila-real. El que més m'agrada és investigar, conéixer i la música en valencià. A més, em fascina contar i descobrir a la gent nous mons. La Fúmiga, Buhos i Estopa se situen al meu top 3.

Anteriors

Roser Cruells, Els Catarres sobre ‘Diamants’: “Hem entrat fins a quatre cops a l’estudi, quan normalment entrem una vegada”

Recents

Gemma Humet arran el seu nou disc: “Tots estem en constant evolució i en búsqueda de saber no sols estimar cap a fora, si no, d’estimar-nos a nosaltres mateixos”

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.