Apologia es nega a etiquetar-se en un sol estil

El nou grup de música de Vila-real ha tret dues noves cançons: ‘Dic no’ i ‘Amb pluja i amb fred’

Apologia és eixe nou grup de música de Vila-real que ha nascut dins del panorama valencià. Ara més que mai, a falta de referents, la música anomenada “en valencià” necessita noves apostes i nous estils. Així doncs, és difícil etiquetar en un sols estil a Apologia, però  reivindicació, guitarres potents, ritmes marcats i intimitat són alguns dels conceptes que més podrien definir les seues dues primeres cançons: ‘Dic no’ i ‘Amb pluja i amb fred’. 

La primera cançó en veure la llum aquest mes ha sigut ‘Amb pluja i amb fred’, concretament l’1 d’octubre. Per altra banda, Apologia va deixar escapar ‘Dic no’ el 10 d’octubre. Dues dates simbòliques o properes (en el cas del dia dels valencians i valencianes) que donen algunes pistes sobre la filosofia del grup de música. 

‘Dic no’ és una cançó molt reivindicativa, que apela contínuament a la desobediència amb una veu gutural i un ritme molt marcat. El so és fort i violent, la qual cosa sintonitza amb la veu de David Pinyana. De fet, aquesta veu gutural es mostra com a protagonista durant gran part de la cançó, mentre que la veu suau de Pablo Valle es troba més subordinada a la tornada.

El videoclip també es coordina amb el significat i intenció de la cançó: primers plans amb molta força, local tancat, fum roig i enquadres tancats. L’actuació indignada de David Pinyana és idònia per al context que s’emmarca. El muntatge del videoclip està molt cuidat, no obstant això, l’edició queda forçada al minut 1:28, moment en el qual la càmera capta una muixeranga. Amb tot, la qualitat de la imatge es nota i també es valora l’aposta per la visibilització de la llengua de signes al minut 1:36. 

‘Amb pluja i amb fred’ és el segon tema que ha estat publicat el 10 d’octubre. Aquest tema es diferencia prou del primer, ja que és molt més suau. Cobra més protagonisme el so de les guitarres i també, la veu suau i íntima de Pablo Valle. La veu de David Pinyana es relaxa però es coordina a la perfecció amb la de Pablo Valle i Xavi Sarrià. Sense cap dubte, és una cançó especial, on la tornada s’apega a la pell i les guitarres deixen els pèls de punta, com al minut 1:41. 

El videoclip de la cançó es mostra molt proper, tenint en compte que s’aposta pel blanc i negre. Aquesta peça rebossa intimitat, la qual cosa s’aprecia en el minut 3:29. Apologia mostra una mica de tot l’esforç humà que hi ha hagut darrere de tantes hores d’assaig i de música. Al videoclip apareixen personalitats com ara el tècnic de so Sam Ferrer o bé, Pedro Martínez de El Último Ke Zierre. 

 

Tàrsila Galdón

Tàrsila Galdón

Periodista en procés de constant aprenentatge, amb ganes de contar històries que siguen capaces de desestabilitzar imperis sencers. Ací em trobe també, escrivint sobre música valenciana: un món que a poc a poc, em sedueix cada cop més. Encara que us he de confessar que el meu gran amor acadèmic és, per ara, la comunicació política.

Anteriors

Nomembers protagonistes dels Premis Ovidi

Recents

Prozak Soup – “Blablabla”

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Sons de Xaloc

Sons de Xaloc