Bárbara López, de No Falla: “El nostre disc és paritari i hi ha cançons cantades per dones. Crec que la millor reivindicació que podem fer és eixa”

Arrel. Carrer. Pell. Veta

Quatre noms, més de cinquanta cançons i més de cinquanta veus baix un sol paraigua anomenat Mural Sonor, una proposta que naix arran el cinquanta aniversari d’Acció Cultural País Valencià. Tot va començar amb un verkami i un objectiu: fer un repàs total a la música feta en valencià, des dels seus inicis fins a l’actualitat. I per aconseguir açò, s’han produït quatre àlbums, cadascun d’un estil diferent. 

 Arrel (Acció Cultural País Valencià, Primavera d’Hivern, Bureo Músiques) està dedicat a la música tradicional i ha estat dirigit per Miquel Gil i Noelia Llorens, Titana. 

 Veta (Acció Cultural País Valencià, Primavera d’Hivern, Bureo Músiques) està dedicat al pop i ha estat dirigit per Tardor i May Ibáñez. 

 Pell (Acció Cultural País Valencià, Primavera d’Hivern, Bureo Músiques) està dedicat a la cançó i ha estat dirigit per Mireia Vives i Borja Penalba. 

Carrer (Acció Cultural País Valencià, Primavera d’Hivern, Bureo Músiques) està dedicat a la música festiva i ha estat dirigit per la banda No Falla conformada per Bàrbara López de Mafalda, Anna Millo de The Dance Crashers, Clara Calvo de Candela Roots, Pau Camps i Josep Bolufer d’Smoking Souls, Jota Terranegra i Manu Pardo de Funkiwis, Andreu Ferre d’El Diluvi i Miki Vareta d’Auxili. 

Andreu Ferre (El Diluvi): “Al final jo també pense que en la música ens creem xicotets guetos en els nostres grups, però juntar-me en tanta gent nova per a mí, ha sigut un aprenentage molt bèstia en molt poc temps i trencar unes barreres que tenia imposades o auto-posades i aquest projecte m’ha fet sentir més lliure” 

Aquestes paraules són d’Andreu Ferre, d’El Diluvi i que forma part de No Falla, el grup de música que ha donat forma a Carrer (Acció Cultural País Valencià, Primavera d’Hivern, Bureo Músiques). Anna Millo, Bárbara López i Andreu Ferre conversen amb Sons de Xaloc sobre el proper concert del 7 de maig del Mural Sonor a la Plaça de Bous de Castelló o sobre què ha suposat per a ells participar en aquest projecte.

Un disc dedicat a la música festiva… creieu que el disc aconsegueix representar tota aquesta cultura?

Anna Millo: Ni de lluny, quan vam fer la selecció de temes, ens va costar decidir… fou com una barreja d’allò que hem considerat el més representatiu

11 cançons d’intèrprets molt diferents, en què vos heu basat per escollir-les? 

Andreu Ferre: Hi ha hagut una mica de tot, no?

Anna Millo: El que ha tingut molt a veure són els gustos musicals dels membres que formem No Falla. 

Andreu Ferre: Hi va haver una cançó que es va proposar directament des d’Acció Cultural i al final teníem una màxima: es tracta de la festa d’aniversari d’Acció Cultural i si ells volien alguna o altra, escolta… per què no?

Heu sigut la pròpia banda No Falla qui heu fet l’elecció o sols part de la banda?

Anna Millo: Ha sigut un treball molt col·laboratiu: Acció Cultural ens va fer recomanacions i propostes, però pel que fa a la banda, ha sigut una cosa molt de fer reunions, de posar, triar, llevar…

Bárbara López: Sí, ha sigut cosa de totes.

El disc ha comptat amb la producció de Sam Ferrer…

Andreu Ferre:  Clar, Sam ha gravat i ha decidit què és i què no és, però després els arranjaments han comptat amb la col·laboració de molta gent.

Què fa especial estilísticament a Carrer?

Anna Millo: Hi ha temes que se’ls ha pegat prou la volta estilísticament i crec que això és un joc per qui escolta. És un… “Ostres! Què han fet en aquest tema que hem escoltat 80.000 vegades i de sobte ho han convertit en un flamenc electrònic d’Obrint Pas?”

Bárbara López: El que déiem abans, vaja, les parrandes, per exemple, han tingut un canvi molt guai, ho hem portat al que fem les bandes que estem al disc: més rock, més guitarra i més fester. És un bon canvi.

La banda No Falla naix arran el projecte del Mural Sonor: tindrà un recorregut més enllà d’Acció Cultural País Valencià?

Anna Millo: Ens encantaria que sí, però… com ja hem dit és molt difícil de sustentar. No es pot assegurar una continuïtat donada la situació personal de cada membre.

Andreu Ferre: Nosaltres sabíem que tindria un inici i un final… Hi haurà un moment que s’entregaran les armes de la falla i s’acabarà, però que nos quiten lo bailao.

Bárbara López: Acabarem la gira que tenim i si en altre moment ens tornem a ajuntar… pot ser, no se tanca la porta. Es deixa mig oberta i a veure què passa.

7 de maig a la Plaça de Bous de Castelló: què podeu dir-me del directe? 

Bárbara López: El directe està per a gaudir. Per a pujar i donar-ho tot. Estan les col·labos i això li dona categoria.

Quan vos van proposar la iniciativa del Mural Sonor?

Bárbara López: Ja fa quasi un anyet ara, més o menys.

I com ha sigut en l’àmbit organitzatiu el procés?

Anna Millo: Fou curiós perquè vam haver d’escollir fins i tot el nom. Ho vam haver de crear tot des de zero.

Andreu Ferre: Vam fer equips de producció. Per exemple, Bárbara i Anna van estar molt damunt de les lletres. Està guai perquè ha nascut una proposta quasi 100 % col·laborativa. 

Bárbara López: Des del principi, que ens vam reunir fins al final, que vàrem tindre les cançons… uau! Hi ha tela ahí. La gravació, també fou molt xula, cadascú va aportar el que porta al cor i això s’ha reflectit molt en les cançons. 

En l’àmbit logístic haurà sigut una bogeria

Anna Millo: Correcte. Sí, sí. No vivim tots en la mateixa ciutat… tenim molts projectes cadascun per separat… fer quadrar per assajar i per als concerts és una bogeria. 

Bárbara López: Ho disfrutem moltíssim, els assajos, ajuntar-nos per als bolos… ha sigut una passada. 

Anna Millo: Les col·labos també, que no se’ns oblide… fer les col·labos, també va ser… complicat i molt, molt, guai.

Bárbara López (Mafalda): “Ara falta que s’active tot una mica més i que torne la normalitat. Però pense que el País Valencià és l’ànima de la música i ho seguirà sent”

De fet, tinc apuntat a Auxili, Mafalda, Pupil·les, El Diluvi, Tesa, La Tia Figa, Herba Negra, Funkiwis, Novus Ordo, Bacora i Maluks…

Bárbara López: Érem nosaltres més eixes persones, que també tenen les seues mogudes en els seus grups

En tot moment hi ha hagut plena disponibilitat dels músics?

Andreu Ferre: Sí… en realitat una de les coses que més ha molat és que com som molts a la vegada i amb mil projectes, tenim un bon grapat de músics al voltant i si algú no podia, ho feia altre. Hi ha molt d’amor i grans músics que han col·laborat.

Anna Millo: I després la gent de les nostres pròpies bandes ens ha ajudat a produir els temes, d’El Diluvi, de Dance Crashers… han estat aportant a l’hora de transformar les cançons. Ha sigut un projecte on ha col·laborat moltíssima gent.

Podríeu fer-me un diagnòstic de la indústria

Bárbara López: Ara estem recuperant-nos d’una aturada que ens ha fet prou de mal a les bandes xicotetes i mitjanes. Ara, falta que s’active tot una mica més i que torne la normalitat. Però pense que el País Valencià és l’ànima de la música i ho seguirà sent.

Té sentit seguir reivindicant en clau d’Obrint Pas o estem en un cicle diferent?

Bárbara López: Jo crec que sí. I a més, una reivindicació més: el nostre disc és paritari i hi ha cançons cantades per dones. Crec que la millor reivindicació que podem fer és eixa.

Anna Millo: Al mateix temps també és molt important el missatge que tenen les cançons que hem triat. La història de la nostra terra és molt important i no ho hem d’oblidar. Però també és cert que la ‘música en valencià’ com a etiqueta ja ha aconseguit a anar molt més enllà… ostres, a veure si em vaig a clavar en un problema…

Andreu Ferre: ¡Dale, dale, dale…!

Anna Millo: Crec que ja no cal fer música reivindicant la nostra llengua perquè només fent música parlant d’altra cosa en la nostra llengua… ja ho hem aconseguit gràcies a tot el camí que van obrir tots els temes als quals avui fem homenatge.

Tàrsila Galdón

Periodista en procés de constant aprenentatge. Comunicació al Segell Primavera d'Hivern i a Metrònom. Col·laboracions vàries. Música (tot i que terriblement arrítmica) i llibres. Em solc deixar caure per ací, tant per la bona gent com per la xicoteta comunitat que hem creat.

Anteriors

Auxili arriba amb ‘Guaret’ per tornar a sembrar la seua música

Recents

[EXCLUSIVA] L’artista valenciana Kela estrena el tercer senzill ‘Sabotatge’

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.