Les diverses cancel·lacions de concerts deixen un estiu agredolç

L’estiu no es pot dir que començara amb bon peu. Si bé l’alegria d’un ràpid desconfinament alegrava les expectatives per encetar l’estiu, el sector musical ha viscut una de les jornades més austeres pel que a bolos correspon. Passàrem del costum de veure concerts per Instagram i pel Youtube, d’ençà de l’inici de la pandèmia, a l’eufòria intranquil·la per la possibilitat d’oferir unes poques, i limitades, actuacions en qualsevol lloc. Fins i tot, alguns anunciaven alegrement la seua tornada amb il·lusió, però la realitat ha deixat molt a desitjar.

Primerament, es va intentar ajornar els festivals anteriors a l’estiu, que va refredar també les diverses gires que s’estaven preparant. Acabaren ajornant-se  concerts com el Motngorock, Rocanrola, El Sansan, i el Viña Rock, que actualment ha anunciat que es cancel·la definitivament. Tanmateix, en veure quina era la situació de la pandèmia molts dels grans festivals d’estiu decidiren ajornar-se, també, fins a l’any 2021. Aquest va ser el cas per a l’Acampada Jove, L’Arenal Sound, el FIB, l’Aplec dels Ports, i el Festiuet, entre d’altres.

Ja no només això, sinó que al panorama desolador del sector musical se li ha sumat la cancel·lació pràcticament total de les festes majors. És important rememorar, com va tractar aquesta revista al reportatge “El coronavirus refreda les esperances de professionalitzar la industria musical“, que les festes populars als pobles, grans i menuts, són un dels principals suports econòmics de la majoria de grups, dintre de la diversa precarietat en què estan sotmesos. Ha sigut així com, a més de la cancel·lació dels més importants esdeveniments de l’estiu, un nombre superior a la desena, s’ha acabat de colpir l’escena amb grans restriccions d’on poden actuar.

Per això, la majoria de grups han presentat els seus escassos treballs amb breus pinzellades a diverses localitats on s’han acabat celebrant concerts amb moltes restriccions. Els concerts que sí que aplegaren a celebrar-se van ser el festival Viu, el festival Vibra, les Nits d’acústica de Figueres, i alguna actuació solta d’algun grup. Tot això, normalment amb un aforament limitat d’un màxim de 800 persones, segudes i de vegades amb mascareta.

Amb tot, el festival més rellevant que sí que es va acabar portant a terme va ser el del Feslloc, que després de moltes incerteses sobre on se situaria l’escenari i qui hi actuaria, va acabar donant esperances per mantindre una certa esperança de la continuïtat de la indústria. Amb retransmissió per Àpunt, i un escàs aforament de solament 160 entrades. El festival va aconseguir celebrar-se amb les actuacions de Cactus, Tardor, Tesa, Smoking Souls, Jazzwoman, La Fúmiga, Xiomara Abello, Andreu Valor, Gem, i Pau Alabajos. Tàrsila Galdón es va desplaçar a l’acte per cobrir aquesta curiosa i esperançadora fita.

Amb tot, l’estiu ha deixat una sensació agredolça de i falta d’activitat a tot arreu. Per a la indústria tal vegada haja sigut un dels moments més durs de les seues carreres, i ara, amb l’amenaça d’un nou confinament a causa dels rebrots, sembla no haver-hi treva. De moment s’espera que els projectes seguisquen amb la major normalitat possible. Pròximament està previst que se celebre el Trovam de l’11 al 14 de setembre, i l’organització està barallant concerts mixtos, virtuals i presencials.

Article corregit per Anna Albert.
Traductora i correctora en constant aprenentatge de noves llengües. Dolçainera a temps parcial i esperantista a temps complet. Apitxà em pariren i ací estic.

 

Article escrit per:

Àlex Franco

Àlex Franco

Periodista de carrer amant de l'indi Català. Orxata, Oques Grasses i Manel, els meus grups de referència. Conegut com @arrosambcoses a twitter. Llista d'Spotify personal: https://open.spotify.com/playlist/6D6fIeS84eMQJlfYBT7LGz?si=HZhmlnzlTF2xIzyjlKHDWw

Anteriors

Xavi Sarrià torna als escenaris de la mà de Key Day

Recents

[Repàs d’actualitat] Samantha estrena el seu darrer senzill “Quiero que vuelvas”