Crònica del Mural Sonor el 7 de maig a la Plaça de Bous de Castelló

El 7 de maig fou una gran festa per al poble valencià. El motiu d’aquesta, pot ser, passe desapercebuda per alguns perquè és molt senzill oblidar la nostra història. Però el dissabte, mentre la música sonava i les muixerangues tocaven el cel, estava prenyat de significat i simbolisme. Acció Cultural País Valencià commemorava la Diada del 25 d’abril i, al mateix temps, retia homenatge a l’Aplec de 1982 quaranta anys enrere tornant a la Plaça de Bous de Castelló. “Ara o mai”, va cridar Joan Fuster aquell dia per l’aprovació de les Normes de Castelló. 

 

No em malinterpreteu, és molt senzill oblidar-se’n de la història i jo també he hagut de consultar Don Google. Però just per això, és especialment important recordar. A banda del motiu de celebració, el dissabte sí que fou una festa: la festa de la música. Renuncie a emprar el concepte ‘música en valencià’, perquè la nostra música és molt més rica que una simple etiqueta. 

El 7 de maig va acollir els concerts dels quatre discs del Mural Sonor, una iniciativa d’Acció Cultural País Valencià per tal de fer un repàs a la música feta en valencià, des dels seus inicis fins a l’actualitat. Així doncs, tant la Plaça de l’Hort dels Corders va acollir el primer dels concerts del Mural Sonor, Arrel (Acció Cultural País Valencià, Primavera d’Hivern, Bureo Músiques), dirigit per Miquel Gil i Noelia Llorens, Titana, que va començar a les 12:30 H. 

La jornada no acabava al matí, ja que després, la manifestació se citava a la Plaça de la Independència a les 16:30 H i les muixerangues foren les encarregades d’obrir la trobada a la vesprada. Sota el lema “Ara i sempre, som País Valencià!” Castelló va acollir una jornada plena d’orgull valencià. 

Jo no vaig assistir a la manifestació perquè estava present a la Plaça de Bous de Castelló, on s’anaven a acollir la resta de concerts. Per això, i amb el vostre permís, em bote l’episodi de la trobada reivindicativa, que per cert, va comptar amb la presència de Quim Torra. Pel que fa a la resta de concerts, les portes obriren molt puntuals, a les 18:30 H i el degoteig de la gent fou constant. “Hauran vingut un total de 3000 persones en total”, valoraven les persones que passaven per allà. 

Amb parades en l’anell interior de la Plaça de Bous i amb serveis de menjar, de barra i una taquilla constantment activa, el 7 de maig no sols fou la festa del Mural Sonor, també va significar una retrobada en molts sentits després de la pandèmia de la Covid-19. Per a molts, era el seu primer gran concert de peu i sense mascareta: sabor (i de veritat!) a la vella normalitat. 

Però tornant als concerts, el primer fou el concert del disc Pell (Acció Cultural País Valencià, Primavera d’Hivern, Bureo Músiques) dirigit per Mireia Vives i Borja Penalba. El concert va esperar fins que tota la gent entrara a la plaça de bous, començant a les 19:30. Mireia Vives i Borja Penalba van repassar el repertori del disc, com per exemple, la cançó ‘Inventari’ interpretada per Xiomara Abello. Les col·laboracions foren constants, com ara Laura Esparza i Carlos Esteban, Josep Lluís Notari o, per exemple, la col·laboració final amb Andreu Valor. 

Una vegada va finalitzar el concert de Mireia Vives i Borja Penalba, va prendre la paraula Anna Oliver, presidenta d’Acció Cultural País Valencià per donar pas al segon disc de la nit: Veta (Acció Cultural País Valencià, Primavera d’Hivern, Bureo Músiques) dirigit per Tardor i May Ibáñez. Les col·laboracions damunt de l’escenari de Veta foren Esther i Martin Tarraso (Tenda). 

Des de les grades de la Plaça de Bous de Castelló i al costat de la quadribarrada (on els nens es clavaven per baix, fent que la bandera cobrara vida), es podia observar com la gent gaudia de la música, de Veta i d’un ambient que ja quasi havia oblidat. Maria Nebot, presidenta de Castelló per la Llengua va agafar la paraula després, cobrant protagonisme la banda No Falla i el disc Carrer (Acció Cultural País Valencià, Primavera d’Hivern, Bureo Músiques). 

Amb la col·laboració sorpresa de Josep Nadal, de la Gossa Sorda en el concert de Carrer, la banda composta per Bàrbara López de Mafalda, Anna Millo de The Dance Crashers, Clara Calvo de Candela Roots, Pau Camps i Josep Bolufer d’Smoking Souls, Jota Terranegra i Manu Pardo de Funkiwis, Andreu Ferre d’El Diluvi i Miki Vareta d’Auxili van fer gala del seu directe. Tesa va pujar a l’escenari per iniciar a l’última part de la nit amb els germans Penalba, interpretant un dels seus grans hits “Amor a la valenciana” del seu últim disc. Finalment, Smoking Souls i Cactus van finalitzar la gran nit de la música. 

Tàrsila Galdón

Periodista en procés de constant aprenentatge. Comunicació al Segell Primavera d'Hivern i a Metrònom. Col·laboracions vàries. Música (tot i que terriblement arrítmica) i llibres. Em solc deixar caure per ací, tant per la bona gent com per la xicoteta comunitat que hem creat.

Anteriors

[EXCLUSIVA] L’artista valenciana Kela estrena el tercer senzill ‘Sabotatge’

Recents

[Galeria de fotos] Tornem a Castelló, torna la música i les muixerangues al Mural Sonor

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.