Dancehall amb missatges feministes

Les cantants han tingut una gran acollida al món de la música en valencià

 

Àngela Sánchez. Castelló.

 

Núria, Marina i Laura, amb la col·laboració de Nonai Sound (Maria) als plats, conformen el nou grup de música en valencià anomenat Maluks. Aquestes  joves nascudes a Benimaclet, Albacete i Monòver, respectivament, conformen aquest nou grup que aposta per l’estil dancehall, reggae, cumbia i drum’n bass per a conformar la seua discografia. El seu primer single anomenat Fins l’Alba, n’és un bon exemple del que està per fer. 

 

Fins l’Alba és una reivindicació contra l’assetjament que sofreixen les dones als espais d’oci, concretament a les pistes de ball, amb un ritme dancehall que sens dubte fa que no pugues llevar-te-la del cap. Les lletres de Dancehall, a més, es caracteritzen per incloure noms de passos de ball i és per això que en la cançó es poden trobar paraules com ≪niddle eye≫, ≪wine≫ o ≪jiggy-jiggy≫ que són passos d’aquest tipus de dansa jamaicana i que les artistes conviden als espectadors a aprendre-se’ls. 

 

D’altra banda, en la mateixa lletra també es pot apreciar la reivindicació que fan les cantants contra l’assetjament masclista a les pistes de ball ja que utilitzen frases com ≪ Yo perreo sola y no busco más≫ o bé ≪em fas un escàner de dalt cap a baix≫ en la tornada de la cançó que són clars missatges feministes i que es podran trobar al llarg del videoclip i mateixa cançó.

 

Aquest missatge es reforça, a més, amb un videoclip en el que es fa palesa de l’assetjament en una escena en blanc i negre on apareix un xic que intenta sobrepassar els límits amb la jove amb qui està ballant. En aquest moment apareixen les tres cantants i la col·laboradora dels plats que veuen el comportament que està tenint el xic i es posen davant la jove per defensar-la i deixar clara la postura que s’ha de tindre quan presenciem un cas d’aquestos. Altrament, cap al final del videoclip es pot veure una paret on hi ha escrit amb, sembla, rotuladors de neó ≪la nit també és nostra≫ o símbols feministes per acabar de tancar aquest missatge que estem comentant al llarg de l’article. 

Les artistes van publicar el single el 18 de juny sota la direcció i realització de Trenca Films i ha tingut una gran acollida tant en la plataforma youtube com en el seu perfil d’Instagram i també han sonat en varies ràdios en valencià com pot ser Ràdio 3. A més a més, ja tenen una data per a la publicació del seu pròxim single, Comboi, el 9 de juliol i les podrem veure en directe als escenaris del Feslloch el 12 de juliol.

Àngela Sánchez

Àngela Sánchez

Periodista en procés i amant les històries que et deixen bon sabor de boca. Si no em trobes escoltant música em trobaràs mirant Instagram o Twitter. Escolte música del rollo i reaggueton a parts iguals. Si vols saber més sobre els meus estils preferits: https://open.spotify.com/playlist/45eMWba1oEGnAJQtOOQfPh

Anteriors

Cercant Harry Potter a Escòcia

Recents

B13: punk valencià des de les ombres

Primer aniversari Sons de Xaloc: publiquem el millor d'aquest any. Enllaç

X
X