Donallop, florint i no florint-se

Els mallorquins Joana Pol i Pere Bestard formen Donallop. Van començar a fer música junts creant un repertori de versions amb la intenció de tocar i fer concerts en directe. Però tot no es va quedar ahí. Van consolidar un projecte i van elaborar un repertori de cançons pròpies. L’any 2013 van presentar el seu primer EP anomenat Veus que vius (Autoeditat). Sols un any després publiquen #Milestones (Sonoteque, 2014), el seu primer disc de llarga durada. En ell vam descobrir el seu estil acústic obert a noves sonoritats i textures, prop del minimalisme pop. Les lletres d’aquest primer àlbum parlen del pas del temps, de les relacions i de la capacitat de superació de les persones.

Misteris de sa vida (Mésdemil, 2016) és el segon LP del duet mallorquí. Aquest consolida l’evolució del grup que d’una manera ininterrompuda van anar enllaçant gires i treballs. La intimitat tan característica del grup, acompanyada de la intensitat, els sintetitzadors i les harmonies vocals fan d’aquest disc un canal per a les emocions a flor de pell.

En 2019 veu la llum Crisàlide (Satélite K), el tercer i últim treball del grup. Per primera vegada formen un power trio amb el bateria Josep Servera. A banda del minimalisme pop amb el qual ja contaven, incorporen la prosa poètica i nous estils musicals, com el trap, ritmes house i el beat de l’slowcore. Les temàtiques que hi predominen són la incomunicació, l’aïllament i la valentia, en un rerefons social i polític decadent, amb una lluita feminista latent, i un capitalisme patriarcal que vol frenar-la. La revolució tecnològica d’aquestes últimes dècades també està fent que vivim en una nova dimensió virtual, on el consumisme s’accentua. El nom de Crisàlide fa referència a aquesta societat que es transforma dia a dia de manera accelerada.

Durant el confinament van publicar en format digital una versió de la cançó d’Antònia Font, “Tots els motors”. Aquesta cançó ha sigut molt important per a ells des dels seus inicis quan ja la versionaven. I els ha acompanyat també en la seua última gira, Crisàlide Tour.

Van publicar el passat febrer “Floridura”, el primer senzill amb un aire retro-futurista del que serà el seu proper EP Cara a Cara (Plas Plas, 2021). Plas Plas és el nou segell creat pel mateix grup. Aquest nou tema segueix una línea molt semblant al seu anterior disc i ve acompanyat d’un videoclip a càrrec d’Arnau Vadell, una promesa mallorquina de l’audiovisual. Des de la delicadesa li canten a la decadència, i juguen amb els contrastos entre estimar o ferir, llibertat o asfíxia, viure o morir.


Article corregit per Anna Albert.
Traductora i correctora en constant aprenentatge de noves llengües. Dolçainera a temps parcial i esperantista a temps complet. Apitxà em pariren i ací estic.

 

Article escrit per:

Neus Francés i Jordà

Vinc d'El Comtat i soc una matemàtica amant de les lletres. M'encisa llegir, escriure, fer teatre, cantar a la dutxa i el món del cinema. Adore l'ska-jazz, la cúmbia, el reggae i l'indie. Els Amics de les Arts, Obrint Pas i Oques Grasses són els meus referents musicals. Em sol agradar la típica cançó que es posa al disc per a plorar i semblar una intensa.

Anteriors

Manel publica el seu nou tema “L’amant malalta”

Recents

“Bosque”: el nou tema de Laura Esparza & Carlos Esteban

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.