El talent emergent protagonitza els IV Premis Tresdeu

Feia mitja hora que les portes s’havien obert i encara havia de trobar on aparcar. Després d’anar i tornar dues vegades a la Ciutat de les Arts i les Ciències (admet que no sé conduir per la capital) al cap i a la fi, vaig poder deixar el cotxe i entrar en La Mutant, on anaven a celebrar-se els IV Premis Tresdeu. Contra tot pronòstic, vaig arribar a temps per gaudir de l’ambient d’abans de la gal·la. Artistes, creadores de contingut i tota mena de professionals de la comunicació i la creativitat en valencià.

A poc a poc ens fan entrar a la sala, cada una en la seua butaca, les normes són les normes. Però deixem-nos ja de romanços, es deté la música de Nonai Sound i els llums es posen sobre Saray Cerro, l’encarregada de conduir la gal·la d’aquest any. Les candidatures no tarden a ser anunciades, la primera és la de la “Millor iniciativa social i ciutadana“, l’anuncien Pam Demia i Ferrxn. Ja com a guanyadores pugen a l’escenari les representants de la Comissió Ciutat-Port, que reben el seu reconeixement per la iniciativa contra l’ampliació del port de València.

El següent premi és per a la companyia de teatre Atirohecho en la categoria de Millor creació d’arts escèniques, per la seua obra A galopar!!, que arreplega l’esperit del 15M i l’anarcosindicalisme de la 2a República. El premi a Millor format per a ràdio i televisió se l’enduen les autores del podcast Torn de Paraula, una fita notable tenint en compte que competien contra grans produccions com Duel de Veus o Podríem Fer-ho Millor.

Passant ja als premis musicals, el de Millor espectacle de música en directe el recollien Mafalda, per la gira de presentació de Les infelices, el seu últim llarg. El premi a Millor creació d’arts plàstiques va anar Helga Ambak, la directora d’art de la col·lecció ZOO il·lustrat. Cabrafotuda, a banda de fer de típica professora d’angles que tots hem tingut, va pujar una vegada més per agrair el guardó a Millor contingut per a xarxes socials.

En últim torn, va arribar el que, pot ser, fora el premi més anticipat. No perquè se sabera qui anava a guanyar, sinó per l’expectació que sempre genera. Parlem del Millor llançament musical, que es va emportar Aina Koda, artista emergent en l’escena rap valenciana, pel seu treball Dosis. L’entrega de guardons, tanmateix, no va concloure amb aquest, ja que faltava el premi honorífic, atorgat als casals El Tio Cuc d’Alacant i Ca Bassot de Burjassot.

Tampoc va faltar talent emergent a les actuacions musicals de la nit, vam poder gaudir d’Esther, que en molt pocs mesos s’ha convertit en l’artista del moment; Kenya Racaile, amb el seu reggaeton romàntic i Cactus. Aquests últims van actuar dues vegades, cantant un avançament del seu pròxim àlbum i fent un sentit homenatge al seu company Buggy. En general una selecció d’artistes amb temes i directes potents, que equilibraven i donaven més valor a la nit.

La veritat és que la gal·la es va passar volant, tant els premis com les actuacions mentre feia fotos segons com podia des del seient. Però la sensació és bona, encara que siga amb la mascareta i els protocols està bé que aquest tipus d’esdeveniments estiguen per demostrar que la indústria musical i creativa valenciana no s’ha detingut en cap moment i continua decidida cap avant.

Foto de capçalera: Guillem Garay

Vlad Hostyuk

Estic en aquest mitjà per a contar tot el que a mi mateixa m’agradaria que em contaren sobre el mon de la música en valencià. Em flipen tres coses: el heavy metal, els videojocs i contar històries. Aquesta última, et garantitze que la trobaràs ací. Escric per a trobar la la veritat que s’amaga darrere d’una realitat cada vegada mes complexa. Busca’m a @LVgVber a Twitter i si vols saber el que escolte de normal ho pots trobar ací: https://open.spotify.com/playlist/1MyvVu9WqMY2C0rxRIZkco

Anteriors

La meua primera vegada amb Els Amics de les Arts

Recents

Els grups en català més escoltats a Spotify

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.