Els discs del 2020

La redacció de Sons de Xaloc ha realitzat un rànquing per tal d’escollir els discs valencians més recomanables d’aquest any. Així doncs, de menor a major puntuació, els redactors i redactores de la nostra revista musical en valencià han explicat el perquè de la seua selecció i la seua opinió sobre cadascun d’aquests discs. Sons de Xaloc ha intentat aportar treballs de diferents gèneres per tal d’obtindre una llista com més diversa, millor.

A més a més, enguany, també incorporem el que per a Sons de Xaloc és l’artista revelació del 2020 i la cançó, pot ser, més representativa per als membres de la nostra revista.

10. De vent i ales (Txarango, Halley Records)

Txarango és un dels grups més representatius de la música en el panorama català. Qui no ha escoltat mai La dansa del vestit amb certa melancolia dins el cos? Qui no ha sospirat i somrist amb les seues cançons i lletres? De vent i ales es postula com l’últim treball d’aquest grup català que tant ens ha donat.

Ens pareixia impossible que no figurara en la llista dels millors discs de l’any. De vent i ales reuneix l’essència més pura d’un Txarango que s’acomiada de tots nosaltres.

9. 0001 (Blaumut, Música Global)

0001 és el quart treball de Blaumut. Així ens ho indica el nom del disc, amb els zeros representant els seus primers treballs, i l’u aquest darrer. Han mesclat els seus sons indies arranjats amb instruments de corda, amb altres completament nous com la microfonia o els sistemes de gravació binatural.

Aquest àlbum és com una peça conceptual que gira al voltant de la condició humana i que explora d’ella la part racional, l’emocional i la física.

8. Bon viatge (Menerva, Autoedició)

El grup Menerva que va nàixer a la Marina a finals de 2018 ens ha portat aquest any el disc Bon viatge.

Aquest àlbum ens presenta, amb una mescla de gèneres, cançons que, de segur, ens faran ballar sense deixar enrere les lletres amb reivindicació social.

7. Oli d’uliba (P.A.W.N. Gang, Delirics)

Després de 3 anys sense publicar una peça nova, la P.A.W.N. Gang va publicar el seu dotzé treball. Amb un total d’onze cançons, el grup ens redescobreix el trap català en la seua més pura forma.

Tractant l’individualisme, la fama, l’amor, i els diners, aquest disc ens reinstaura en la cultura urbana de la Barcelona. L’àlbum ens ha semblat especialment interessant per com tracten les diferents mescles, on demostren un salt qualitatiu respecte a les seues peces anteriors.

6. Hem trobat un pis per a llogar (Vienna, LCM Records)

En un any on no es podia esperar molt, Vienna ens va sorprendre just en començar el 2020. Nascuts a Alacant, el grup va debutar amb un EP de cinc cançons que no decebrà a ningú que els dedique un moment. Amb una estètica indie pop, el grup repassa l’amor jove i l’enamorament al conjunt de les seues cançons. Sent el seu primer treball, i donada la qualitat en què han fet el seu debut, es pot esperar molt d’ells en el futur.

5. El senyal que esperaves (Els Amics De Les Arts, Música Global)

El passat setembre Els Amics de les Arts van publicar el seu cinqué disc anomenat El senyal que esperaves. Deu són els temes que conformen aquest treball, un catàleg de pèrdues deslligat de la tristesa.

Aquest darrer àlbum empasta molt bé amb l’anterior, Un estrany poder, ja que en aquell parlaven de segones oportunitats i ara parlen de pèrdues. Un canvi de discurs, d’intencions, de melodies i de ritmes que no ens deixa decebuts.

4. Maléfica (JazzWoman, Propaganda pel Fet!)

Inspirant-se amb l’estètica de l’antagonista de La Bella Dorment, JazzWoman va publicar aquest 2020 el seu segon àlbum amb un total de 10 noves cançons.

Malèfica va eixir a la llum amb un renovat estil urbà que en el transcurs del disc va remesclant-se amb altres com el rap, el trap, o el reggaeton, sempre amb una temàtica festiva i empoderant a la majoria de les seues cançons. Un disc molt lligat a la cultura popular de discoteca i del pafeto.

3. Màtria (Gemma Humet, Satélite K)

Gemma Humet és una música catalana que ens presentà, fa res el seu  tercer disc en solitari, Màtria.

Aquest disc presenta un equilibri entre la poesia i els ritmes electrònics incloent-hi a les seues cançons les lletres de postisses contemporànies com Maria Mercé Marçal. Mostra, amb aquestes melodies que la cançó d’autor (en aquest cas, d’autora) té moltes cares.

2. Tridimensional (Nuc, Microscopi)

Nuc és un grup de La Safor que va nàixer en 2016. Tres anys després que publicaren el seu primer disc, Arran del Mar, trauen Tridimensional.

Un disc en el qual deixen de costat el rock que els va caracteritzar en aquell primer àlbum i s’aproximen a un estil que s’acosta més al pop. En l’àlbum trobem deu cançons, les quals es troben relacionades amb les diverses situacions que es poden viure al llarg d’una vida. Un disc que, sense cap mena de dubte, ens ha sorprés molt positivament.

1. A trenc d’alba (Marala, U98 Music)

Marala és una nova formació nascuda aquest 2020 a partir de la conjunció de tres artistes d’arreu dels Països Catalans: Sandra Monfort (Pedreguer), Selma Bruna (Sant Cugat del Vallès) i Clara Fiol (Palma).

La unió de les tres músiques ha donat lloc a A trenc d’alba, possiblement el millor llançament del 2020. Conceptualment, el disc suposa una reflexió de gènere amb una perspectiva cavil·lada, allunyada de les aproximacions superficials. El vessant instrumental de l’àlbum tampoc decau i mostra un folk elaborat i atmosfèric, tàntric.

 

 

 

 

L’artista o grup revelació d’aquest 2020

Els membres de la redacció de Sons de Xaloc estem convençuts que, aquest 2020, el grup revelació és Stay Homas. D’una banda, aquest grup va sorgir arran de la publicació de singles en la seua terrassa per fer el confinament més lleuger per a tota la població en els mesos més durs.

D’altra, considerem que ha agafat molta força a escala estatal i ja compta amb un EP, Desconfination, i un àlbum, Agua, amb menys d’un any de vida. A més, des que van començar tenen col·laboracions amb artistes del panorama estatal com El Kanka, Sofia Ellar o Nil Moliner.

 

 

 

Millor cançó del 2020 

Amb la col·laboració d’Arnau, de Zoo, i Mireia, de Pupil·les, JazzWoman s’ha emportat el mèrit d’haver fet la millor cançó del 2020, segons els redactors de Sons de Xaloc. Amor i Amistat, una de les cançons del disc de Malèfica, que també s’emporta el 4t lloc a les votacions de la redacció, és un cant a l’esperit fraternal dels grups d’amics, i per tant, un cant a l’amistat. En un any tan atípic i complicat com aquest, hem escollit la cançó que millor relata aquest sentiment d’amor pels amics, que hem redescobert justament quan més lluny hem estat els uns dels altres. Sense entrar en valoracions sobre la pandèmia, almenys podem dir que el confinament ens va ensenyar la importància dels nostres propers, i aquesta cançó ens ho aconsegueix transmetre molt bé.

Sons de Xaloc

Anteriors

El Diluvi, Mafalda, i Koers acomiaden l’any 2020 amb els seus 3 respectius singles

Recents

Kharnassein: rap amb unes lletres profundes que conviden a reflexionar

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Sons de Xaloc

Sons de Xaloc