Els discs del 2021

La redacció de Sons de Xaloc ha realitzat un rànquing per tal d’escollir els discs en llengua catalana més recomanables d’aquest any. Així doncs, de menor a major puntuació, els redactors i redactores de la nostra revista musical en valencià han explicat el perquè de la seua selecció i la seua opinió sobre cadascun d’aquests discs. Sons de Xaloc ha intentat aportar treballs de diferents gèneres per tal d’obtindre una llista com més diversa, millor. A més a més, també incorporem el que per a Sons de Xaloc és l’artista revelació del 2021 i el més representatiu per als membres de la nostra revista.

10. Arts marcials (Reïna, U98 Music, 2021)

Aquest és el primer disc del quartet manacorí Reïna, Premi Sona9 de l’edició 2020. És un disc entre alegre i melancòlic, com la flor que veiem a la portada que, tot i estar mústia, no perd el somriure. En aquesta línia funciona aquest disc, la veu dolça i fina de Carme Vives, la cantant, és acompanyada per la música del baix, la guitarra i la bateria. Hi ha cançons més optimistes i d’altres que no ho són tant, hi ha de cançons lo-fi i d’altres més mogudes, tot acompanyat d’una estètica indie. En conclusió, i com ho defineixen ells, és “pop de tota la vida”.

9. Viure (Eva Olivencia, Rock CD Records, 2021)

Viure (Rock CD Records, 2021) és el segon treball discogràfic d’Eva Olivencia, l’artista de la Marina Alta portadora de nous sons. El seu disc està envoltat de tocs alegres, llatins, elegants i jazz, principalment. Ella pretén expressar les ganes de viure i la felicitat que tothom necessita per desenvolupar-nos en la vida.

8. Fotosíntesi (La Fúmiga, Halley Records, 2021)

La banda de la Ribera Alta torna amb Fotosíntesi (2021), que es converteix en el segon àlbum del grup valencià. Les lletres d’aquest estan carregades de bon rotllo, energia i vitalitat com no podia ser d’una altra forma. No obstant això, l’àlbum també se centra en la reflexió i la salut mental. Un disc de caràcter festiu que compta amb col·laboracions com Zoo, Suu o Jonatan Penalba. Escoltar a La Fúmiga és sempre un bon exercici.

7. Espais (Laura Esparza i Carlos Esteban, Primavera d’Hivern, 2021)

Escoltar a Laura Esparza i Carlos Esteban és bussejar dins d’u mateix. És molt senzill deixar-se emportar per la veu de Laura Esparza i els temes que planteja. Aquest duet era com la gran promesa del 2021 i crec que han complit amb el seu últim treball. El disc segueix tontejant amb l’electrònica, però d’una manera a la qual, pot ser, no estem tan acostumats.

6. Ç (Miquel, Autoeditat, 2021)

Aquest és un disc conceptual del cantautor Miquel que narra el procés de dol, ja siga per una ruptura romàntica, la mort d’algú, un dol existencial… Les cançons que formen el disc van sorgir arran de la mort d’un amic molt proper al que el cantant estimava secretament. La narrativa d’aquest disc és tan íntima i tan sincera que s’adreça directament al cor de qui l’escolta. Una cosa és segura, no et deixarà indiferent. Avís per a navegants: et deixarà tocat. Molt tocat.

5. Llepolies (Zoo, Zoo Records, 2021)

Zoo torna a fer de les seues en Llepolies (Zoo Records, 2021). Aquest projecte del grup de la Safor destaca per estar farcit de colors, de tonalitats, d’arranjaments excitants i del bon rotllo que tant els caracteritza. Parlem de rap electrònic i recordem de seguida el seu primer disc, Tempestes venen del sud (Propaganda Pel Fet!, 2014). L’estil de Zoo és particular, capaç d’aixecar-te i fer-te ballar. És un disc imprescindible d’aquest 2021.

4. Carrer (Ebri Knight, Maldito Records, 2021)

Després de setze anys de la seua creació, Ebri Knight ha estrenat el seu cinqué elapé de la seua discografia: Carrer (Maldito records, 2021). La banda de full-rock d’El Maresme ha finançat aquest disc mitjançant una campanya de Goteo per les complicacions de la pandèmia. Aquest disc el defineixen com “eclèctic”, segons una entrevista feta per Sons de Xaloc, ja que no només trobem el seu característic folk, sinó que també exploren un poc l’electrònica.

3. Última generació(n) (Tenda, Autoeditat, 2021)

Després del disc homònim del quartet que els va portar a guanyar el guardó com a Grup Revelació als premis Ovidi Montllor el passat 2020, Tenda torna amb Última generación (autoeditat, 2021). Aquest nou disc mescla diversos gèneres com són el grunge o el post-punk, entre d’altres, sense perdre de vista la crítica social amb cançons que parlen sobre el canvi climàtic, els desapareguts a la guerra o el pessimisme. El disc versa sobre la hipòtesi que s’acaba el temps i el concepte que són l’última generació.

2. Tot allò que una vesprada morí amb les bicicletes (Vienna, LCM, 2021)

El duet alacantí Vienna torna després de l’EP Hem trobat un pis per llogar (LCM, 2020) amb Tot allò que una vesprada morí amb les bicicletes (LCM, 2021). El disc de marcat gènere pop, tot i que també descobrim altres gèneres com el reggaeton o l’indie, versa sobre un ritual de pas, on se superen les pors de l’adolescència al llarg d’onze cançons.

1. Niño reptil ángel (Sandra Monfort, Hidden Track Records, 2021)

Escoltar-la és superar els teus límits sensorials. Un detall que crida molt l’atenció en aquest disc és que pràcticament no s’entén la lletra i em sembla molt bonic i íntim. Per què? Doncs perquè si tanques els ulls el que et queda és la sonoritat, la veu de Sandra Monfort i un treball molt cuidat. Això sí, es tracta d’un estil que es dirigeix, pot ser, a un públic molt limitat. Amb tot, cal donar-li el reconeixement que es mereix.

Aquí us deixem la llista de reproducció dels discs del 2021 per a Sons de Xaloc on hem inclòs algunes de les cançons dels nostres discs preferits d’aquest 2021.

Artista revelació

Esther

Aquest any ha publicat el seu primer treball, Les Teues Ales (Primavera d’Hivern, 2021) a través d’un Verkami. Esther ha passat de cantar en els carrers de València a fer 32 concerts en un any, a traure un disc amb discogràfica i a defensar-se com artista amb només 23 anys. El seu bot dins del panorama no ha estat gens forçat perquè la seua constant presència a xarxes i les seues ganes de fer música ho supera tot. Creiem que, després d’estar nominada a artista revelació en els Carles Santos, mereix com a mínim, un reconeixement.

Sons de Xaloc

Anteriors

La Model: l’amor per fases

Recents

Mosaic, el grup que ompli les nostres vides d’optimisme i color

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.