Els festivals a casa de la música valenciana

Avorrits de jugar amb el paper del bany, aplaudir als metges, i gaudir de baixar el fem, els músics dels Països Catalans decidiren trencar les barreres de la distància i el confinament organitzant concerts improvisats a l’Instagram. Inspirats pel festival de música #QuédateEnCasa, els nostres artistes s’embarcaren en la difícil però divertida aventura de connectar per les xarxes amb els seus seguidors per un breu espai de temps. Amb la ferma determinació de passar una bona estona, i no deixar-se portar per les possibles dificultats tècniques, s’organitzaren fins a tres esdeveniments arreu del nostre territori.

Amb la ferramenta de LiveInstagram oferiren concerts molt íntims a través dels seus perfils, o des de comptes creats per a l’ocasió. El primer d’aquests festivals fou l’Atrapats Fest el 19 de març, que va tindre com a principal propulsor el grup de música Reacció. El 20 i 21 els seus seguidors gaudiren del Comboi Party, prèviament organitzat per Nonai Sound i Joan Rule. I ja finalment, el 21 i 22 va arribar el Primavera a casa, promogut per la discogràfica Primavera d’Hivern, amb el que es va concloure el cicle. 

Imatge realitzada per Lluck Tomas 

Aquesta odissea per xarxes va deixar moltes anècdotes per a la posteritat. Els nostres artistes van haver de conéixer de primera mà allò que se’n diu dels problemes del directe, però al final tot va quedar a casa. El primer dia fou tot un experiment per als músics valencians, però tot s’ha de dir, va sortir bastant bé. Dos membres de Reacció van presentar el festival vestits amb mascareta i barnús. La broma impregnava els comentaris dels fidels seguidors que seguien el directe. 

Alguns grups tenien molt clar que havien d’aprofitar eixos escassos 10 minuts per cantar. Oxigen i Arsènic, però, es van emocionar i van ocupar part del seu temps xerrant amb els seguidors. Altrament, grups com el de Vienna no se’n lliuraren. Aquests a causa de sofrir problemes de connexió, hagueren d’improvisar de quina manera podien actuar Pau i Artur a la vegada. Tot va acabar amb Pau explicant els seus videoclips amb cartells mentre Artur cantava com podia.

Imatge realitzada per Lluck Tomas

Però no sols hi van haver problemes tècnics, ja que, per exemple, el cantant de Tenda es va oblidar part d’una de les seues lletres. O també, la cantant de Pupil·les, Mireia, que va demostrar la seua capacitat d’improvisació, perquè el seu ordinador va decidir actualitzar-se quan havia de fer la seua connexió. Amb tot, va aconseguir cantar les seues tres cançons, dos a cappella i una amb base. 

Al ComboiParty els concerts transcorriren amb més tranquil·litat a un compte creat per a  l’ocasió. Amb un ambient marcadament familiar, els DJs punxaren durant mitja hora els seus ritmes de música electrònica. Si bé la qualitat de l’àudio va ser l’esperable amb un concert d’aquestes característiques tècniques, els artistes passaren l’estona practicant les seues bases. El més destacable va ser, desafortunadament, el directe de DJ Joker, que per problemes amb l’Instagram va haver de fer el directe al seu perfil.

Els grups que participaren en l’Atrapats Fest foren: Novus Ordo, Oxigen, Vienna, Tenda, Arsènic, Apologia, Antítesi, Pupil·les, Maluks, Cactus, Kela, i Reacció. Al festival del ComboiParty s’ajuntaren els DJs Nonai Sound, Joan Rule, MonkaDJ, i DJ Joker. I per al de Primavera a casa col·laboraren: l’Home Brut, Esther Querol, Vienna, June’s k, Tardor, Pau Alabajos, Liuard & Molina, Elena Játiva, Gem, Iñigo Soler, Sierra Leona i Samuel Reina.

Àlex Franco i Tàrsila Galdón

Anteriors

EXCLUSIVA | Inèrcia presenta “Algú com tu”

Recents

Zapato y Cordon: “Com a esquerra o estem d’acord amb la censura o en contra. I no l’apliquem ni en contra de l’enemic ni en contra nostra”