Els festivals en streaming segueixen endavant front a un futur cultural incert

Després de l’aturada cultural de les nostres artistes valencianes els dies 9 i 10 d’abril, cosa que va provocar l’alteració de les dates d’alguns dels festivals que s’havien programat per a eixos dies, continuen les iniciatives de festivals des de casa. En aquest cas, parlem de tres festivals: Stayhome, organitzat per Creu Roja, i Diumenge de Santes, organitzat per Pupil·les, ambdós el diumenge 12 d’abril, i el ConfinaFest, organitzat pel grup Tenda, el dilluns 13 d’abril.

El Diumenge de Santes, organitzat per Pupil·les, era un festival format íntegrament per dones artistes, principalment de l’àmbit musical, però també amb dues poetesses, Sara Punseta i Mississipi, que van interpretar poemes propis amb els quals van fer sàtira tant a l’opressió que reben les dones i altres col·lectius marginats com a la monarquia i la societat consumista sota la qual estem sotmesos. Tot el festival va reivindicar la no necessitat de demostrar a la resta que les dones som igualment vàlides que els homes damunt d’un escenari; com bé va dir Tesa en la cançó que va interpretar ”és un grup de rap, no un grup de dones”. A més, van reivindicar que totes les artistes no només existixen el 8 de març.

Com ja ha passat en altres festivals, van haver problemes amb el directe, la qual cosa va provocar un retràs amb els horaris. No obstant això, vam trobar artistes que van tocar un instrument en directe com Núria (Maluks), Flora (El Diluvi) i Suu, qui, malgrat haver d’interrompre la seua participació perquè estava malament de la gola, va interpretar Eres un temazo, una de les cançons de Ventura; o Làuder, que va interpretar Empoderades a capella amb Mireia (Pupil·les). Amb cançons seguim, perquè Elisa (La Tia Figa) va desvetlar que el proper 24 d’abril veurà la llum un tema nou. Un festival que va acabar amb un missatge que moltes compartien: que aquesta iniciativa s’havia de fer, però en festival real quan es posara punt final a la situació de confinament.

El mateix dia s’organitzava el festival solidari Stayhome, un event que tenia com a objectiu reunir fons per a la resposta de la Creu Roja a l’emergència de la COVID-19. Inicialment, s’anava a celebrar en els comptes d’instagram dels artistes participants el divendres passat, però es va acabar ajornant degut a la apagada cultural dels dies 9 i 10.

Aleshores, el festival va arrancar amb el directe Xavi Riba, el guitarrista d’Animalistics, que des del seu jardí va interpretar diversos temes del grup amb la guitarra acústica. Ací també han destacat artistes com Tesa i Suu que en un mateix dia participaven en aques event com el Diumenge de Santes. Ambdues van desvetllar material nou: la rapera va interpretar el seu nou tema Coronavirus track, que ja esta disponible a Youtube, mentres que la cantautora barcelonina va mostrar als fans dues estrofes d’un possible pròxim treball. En general, en aquest festival hi van predominar el so acústic, amb cada músic obrint un racó de la seua casa per a els assistents. Ja més entrada la vesprada, el públic va poder gaudir del directe de Roba Éstesa, l’únic de la vesprada interpretat mitjançant el llenguatge de signes. A mesura que s’acostava l’hora de sopar, els encarregats de tancar aquest certamen telemàtic van ser Pepet i Marieta i Ebri Knight. En el cas dels últims, l’actuació la va protagonitzar Arnau Aymerich, una vegada més junt a la seua guitarra acústica.

Al dia següent, a les 18:00 tenia inici el ConfinaFest, organitzat en gran mesura pels integrants de Tenda. A banda d’aquest grup que va mostrar el costat més intim de la seua música gracies a Martín Tarrasó i la seua guitarra– hi van destacar cantautores com Laura Rambla i Jimena Marillo. A més, l’event no va estar falt de grups valencians, doncs va comptar amb Nathan Jaime de Nathan Jaime Color Sound, interpretant versions d’artistes com Neil Young, o el vocalista de Jera Aitor Vega, que va fer gala de la seua potència vocal malgrat a les condicions del directe.

Ja cap al final del festival, hi van actuar Reacció i Inèrcia. Per a aquests últims, aquest tipus d’events han sigut fins ara pràcticament l’única oportunitat de presentar el seu nou EP Magnetismes. Aquesta vegada interpretar les noves cançons va correr a càrrec de Patri, la bateria, i Aitor, el frontman del grup. Reacció, per la seua banda, celebrava el recent aniversari de Paraules de vidre, per això en el directe van participar ambdós vocalistes del grup, Josep quinto i Victor sendra, encara que fos connectant-se per Skype. A més en el seu directe van incorporar videos de Marc Tormo i Blai Savall, que conformen la secció de vents del grup. Després dels pegolins, concloure el ConfinaFest li va tocara al guitarrista de Los Puñales de Martín, que, tot i que no era el cantant del grup, va fer un esforç per interpretar les cançons de meravella.

Àngela Sanchez i Vlad Hostyu

Àngela Sanchez i Vlad Hostyu

Anteriors

Gener i el cant d’un riu que esperem sí torne

Recents

El Queda’t a Casa Fest continua en la seua tercera edició.

Primer aniversari Sons de Xaloc: publiquem el millor d'aquest any. Enllaç

X
X