Els grups en valencià més escoltats a Spotify

Si a alguna cosa ens han obligat els mesos de reclusió de la primavera, ha sigut a haver de recórrer al consum individual de la música que volíem escoltar, a casa. Bé amb els CDs, vinils i altres versions físiques de les nostres publicacions preferides, o bé amb les plataformes d’streaming com és el cas majoritari. L’absència de concerts presencials i l’increment d’hores de convivència amb nosaltres mateixos (més de les que estem acostumats) han donat lloc a que molts oients augmenten considerablement l’ús de plataformes musicals de reproducció en línia, com Spotify.

Per aquesta raó, a Sons de Xaloc ens hem preguntat quins són els grups i artistes de la música en valencià amb un major nombre d’oients i les cançons més escoltades pels consumidors. No oblidem que en un estiu ―i un any, en general, també― difícil per als sectors cultural i musical, seguir reproduint les cançons dels nostres grups preferits a les plataformes és una bona forma de donar-los suport, així com adquirir els seus àlbums o acudir als concerts.

20. Mireia Vives i Borja Penalba: 5.369 oients. Cançó més escoltada: Una d’amor.

El duet format per Mireia Vives ―antiga membre de Bakanal i Rapsodes― i Borja Penalba ―el músic valencià― va iniciar la seua activitat conjunta al 2016 amb la publicació del seu primer disc L’amor fora del mapa (Mésdemil). Posteriorment, han publicat els àlbums Línies en el cel elèctric (Mésdemil, 2017) i Cançons de fer camí (Bureo Músiques, 2019). La seua cançó més escoltada a Spotify és Una d’amor, del seu segon elapé, amb més de cent mil reproduccions.

19. Malifeta: 6.993 oients. Cançó més escoltada: Xinxeta.

Malifeta és un grup novell de música urbana nascut durant el confinament. La formació està composta per Mireia ―membre de Pupil·les― i Arnau ―antic membre de La Gossa Sorda i, actualment, de Zoo― i, fins al moment, han publicat dos senzills: XinxetaCoenta. La seua cançó més escoltada és Xinxeta, el seu primer senzill, amb seixanta mil escoltes.

18. Atupa: 14.892 oients. Cançó més escoltada: Llengua.

Atupa, grup de rap de Montcada, va iniciar la seua activitat amb QuatribaRap (Mésdemil, 2012). Fins al moment, han publicat Expansion Pack (Mésdemil, 2014), Quasi res porta el diari (Autoeditat, 2016) i el recent Foríssima (Halley Supernova, 2019). La seua cançó més escoltada és Llengua: col·laboració amb Atzembla del seu primer disc amb aproximadament 688.000 reproduccions.

17. Tesa: 15.666 oients. Cançó més escoltada: Dones.

Tesa, rapera d’Almussafes, va iniciar la seua activitat a la música amb el grup El Delito. En solitari, ha publicat dos àlbums: Al-Tesa (Autoedició, 2017) i Rural (Halley Supernova, 2019). La seua cançó més escoltada en Spotify és Dones, del seu primer disc, amb la col·laboració d’Andrae, JazzWoman i Eryfukksia. El tema té, actualment, més de mig milió de reproduccions.

16. Pupil·les: 16.882 oients. Cançó més escoltada: Estima’t.

Pupil·les, el grup de rap de Benimaclet, va nàixer al 2014, amb la publicació del seu primer disc Bruixes de dol (Autoeditat, 2014). Posteriorment, han publicat Les silenciades (Autoeditat, 2017) i Rímmel (Autoeditat, 2019). El seu tema més escoltat, amb quasi mig milió d’escoltes, és Estima’t: la primera cançó del seu primer disc amb col·laboració de Julia i Tremenda Jauría.

15. Pau Alabajos: 18.472 oients. Cançó més escoltada: Inventari.

Pau Alabajos és un cantautor de Torrent que va publicar el seu primer disc, Futur en venda (Cambre records), al 2004. Des d’aleshores ha publicat un total de huit àlbums més, entre els que destaquen Teoria del caos (Cambra records, 2008); Una amable, una trista, una petita pàtria (Bureo músiques, 2011); L’amor i la ferocitat (Bureo músiques 2016) i el recent Les hores mortes (RGB Suports, 2020). A Spotify, la seua cançó més escoltada és Inventari, amb nou-centes mil reproduccions.

14. Ovidi Montllor: 18.569 oients. Cançó més escoltada: Perquè vull.

Ovidi Montllor, d’Alcoi, és un dels principals cantautors de la música en valencià a causa del seu paper en la Nova Cançó. Va publicar més de deu discs, entre els que destaquen A Alcoi (Edigsa, 1974), Salvat Papasseit (Edigsa, 1975), De manars i garrotades (Edigsa, 1977) o Bon vent… i barca nova! (BMG-Ariola, 1978). La seua cançó més escoltada a Spotify és Perquè vull amb quatre-centes mil escoltes.

13. Raimon: 18.987 oients. Cançó més escoltada: Al vent.

Raimon ―Xàtiva―, de manera similar a Ovidi Montllor, va ser un dels principals referents de la Nova Cançó. Ha publicat un total de vint discs d’estudi, entre què destaquen Cançons de la roda del temps (Edigsa, 1967), Lliurament del cant (Movieplay, 1977) o Rellotge d’emocions (Picap, 2011). En aquest cas, Al vent és la seua cançó més escoltada, amb mig milió de reproduccions.

12. Pepet i Marieta: 19.560 oients. Cançó més escoltada: Me moles.

Pepet i Marieta és una banda formada per membres tant catalans com valencians. En la seua trajectòria han publicat un total de deu treballs de llarga duració com Xalera (Discmedi, 2006), Lo món d’un mos (Mésdemil, 2013) o el darrer La revolució dels somnis (Música Global 2017). Me moles és el seu tema més escoltat, amb 725.000 escoltes.

11. Cactus: 19.970 oients. Cançó més escoltada: Gossa-te-la.

Cactus és un grup de rap i música urbana nascut al 2018, amb la publicació del seu primer disc Cactus (Maldito Records, 2018). Només un any després, van publicar el seu segon treball de llarga duració: Roma (Halley Supernova, 2019). La seua cançó més escoltada és Gossa-te-la, senzill d’avançament del seu segon àlbum, amb més de dos-centes mil reproduccions.

10. JazzWoman: 22.692 oients. Cançó més escoltada: Nano.

JazzWoman és una rapera d’Aldaia que ha compaginat la seua carrera musical en solitari amb altres projectes grupals com Periferia Norte o Machete en boca. Bagheera (Periferia Norte), publicat al 2018, va ser el seu primer disc i aquest any ha publicat Maléfica (Propaganda pel Fet!), el seu segon àlbum. El seu tema més escoltat és Nano, el seu primer senzill, amb quasi quatre-centes mil escoltes.

9. El Diluvi: 35.106 oients. Cançó més escoltada: I tu, sols tu.

El Diluvi és una banda de folk formada per músics de diverses localitats de l’Alcoià. Des de la seua primera publicació al 2012 ―l’EP Ovidenques (Autoeditat) en què versionaven quatre clàssics d’Ovidi Montllor― el grup ha publicat un total de cinc discs. La seua cançó més escoltada és I tu, sols tu, del seu EP Alegria (Autoeditat, 2015) amb més d’un milió de reproduccions.

8. Smoking Souls: 51.041 oients. Cançó més escoltada: Nit salvatge.

Smoking Souls va nàixer a Pego, a l’any 2010, malgrat que van publicar el seu primer disc L’espenta (Autoeditat) al 2013. Des d’aleshores han llançat Nòmades (Propaganda pel Fet!, 2015), Cendra i or (Propaganda pel Fet!, 2017) i Translúcid (Propaganda pel Fet!, 2019). A Spotify, Nit salvatge és la seua cançó més escoltada amb més d’un milió i mig d’escoltes. Nit salvatge va ser la cançó de promoció del Festivern 2015 i compta amb la col·laboració de membres de Boikot, Els catarres i Los Chikos del Maíz.

7. Xavi Sarrià: 54.631 oients. Cançó més escoltada: Amb l’esperança entre les dents.

Xavi Sarrià ―Barcelona― va iniciar la seua carrera en solitari amb El cor de la Fera al 2017, anys després de la separació d’Obrint Pas. En aquesta nova etapa, Xavi Sarrià ha publicat el disc Amb l’esperança entre les dents (Propaganda pel Fet!, 2017), a més de diversos senzills. El seu tema més escoltat a Spotify ―en solitari― és Amb l’esperança entre les dents, amb set-centes mil reproduccions.

6. Auxili: 64.410 oients. Cançó més escoltada: Hui la liem.

Auxili és un grup de reggae nascut a Ontinyent al 2010. La seua primera publicació va ser Existirem…? (Quimera Records, 2010) i, posteriorment, han llançat els discs Dolç atac (Autoedició, 2013), Instants cremant (Propaganda pel Fet!, 2016) i Tresors (Propaganda pel Fet!, 2018). La seua cançó més escoltada a la plataforma és Hui la liem, senzill d’avançament del seu darrer disc, amb 1.890.000 escoltes.

5. La Fúmiga: 71.964 oients. Cançó més escoltada: Mediterrània.

La Fúmiga és una banda d’ska, nascuda a Alzira al 2012, malgrat que el seu primer disc el trobem al 2019. Espremedors (Halley Supernova, 2019), el seu primer àlbum, compta amb la col·laboració d’alguns dels artistes amb major ressò de l’escena en valencià. Mediterrània, senzill d’avançament d’Espremedors, és la seua cançó més escoltada a Spotify, amb un milió dos-centes mil reproduccions.

4. Obrint Pas: 88.012 oients. Cançó més escoltada: La flama.

Obrint Pas és un grup de punkrock i ska format a València al 1993 i una de les formacions més icòniques de la música en valencià. Durant la seua trajectòria van publicar un total de set àlbums, entre els quals destaquen La flama (Propaganda pel Fet!, 2004), Benvinguts al paradís (Propaganda pel Fet!, 2007) i Coratge (Propaganda pel Fet!, 2011). Van anunciar la seua aturada indefinida al 2013 i, al 2014, van realitzar els seus últims concerts. La flama, del disc homònim, és la seua cançó més escoltada amb un milió dos-centes mil reproduccions.

3. Aspencat: 91.665 oients. Cançó més escoltada: Quan caminàvem.

Aspencat, banda de reggae i mestissatge, amb influències electròniques, va nàixer al 2005 amb membres de diverses poblacions de la Marina Alta. Després de la publicació de la seua primera maqueta al 2007 ―La festa està servida― han publicat cinc àlbums més, entre els quals podem trobar Naixen primaveres (Autoeditat, 2011), Essència (Autoeditat, 2013) i Tot és ara (Halley Records, 2015). Al 2017, van anunciar la seua aturada indefinida. Quan caminàvem, del seu penúltim disc, és la seua cançó més escoltada a Spotify amb sis milions de reproduccions.

2. La Gossa Sorda: 120.043 oients. Cançó més escoltada: Esbarzers.

La Gossa Sorda és un grup de punkrock i ska nascut a Pego a l’any 1997. Al 2016, van realitzar la seua gira de comiat després de quasi vint anys de carrera musical. Durant aquesta trajectòria, van publicar un total de cinc discs, entre els quals destaquen Saó (Autoeditat, 2008), L’últim heretge (Maldito records, 2010) i La polseguera (Maldito records, 2014). La seua cançó més escoltada a Spotify és Esbarzers, del seu últim disc, amb sis milions d’escoltes. Zoo va versionar posteriorment aquest tema introduint les seues influències electròniques.

1. Zoo: 177.025 oients. Cançó més escoltada: Ventiladors.

Zoo és un grup de rap amb banda i amb influències electròniques que va nàixer a Gandia al 2014. El grup està format per membres d’anteriors formacions com Sophy Zoo, Orxata, Obrint Pas i La Gossa Sorda. Fins al moment, han publicat els discs Tempestes venen del sud (Propaganda pel Fet!, 2014) i Raval (Propaganda pel Fet!, 2017). Ventiladors, del seu segon elapé, és la seua cançó més escoltada a Spotify amb quasi sis milions de reproduccions.

Imatge: Carles Caselles durant l’actuació d’Smoking Souls al Pirata Rock 2019. Vlad Hostyuk

Article corregit per Joaquim Cano
De La Nucia (Marina Baixa), graduat en Filologia Catalana per la Universitat d’Alacant. Especialitzat en estudis literaris i treball de corpus lingüístics. Professor de trinxera al Baix Segura. Prop del tsundoku. Poliamorós amb la música, format a escola i carrer. Integrant del programa La Xarradeta. Obsessiu i, de vegades, versut.

Article escrit per:

Carlos Cuesta i Martínez

Artiste. https://open.spotify.com/playlist/5sZbp32vvHghSL4qQYojdb

Anteriors

[Repàs d’actualitat] Els Pets actuaran a Montblanc al setembre

Recents

Xavi Sarrià torna als escenaris de la mà de Key Day