L’empremta valenciana al Viña Rock 2020

El cartell definitiu del Viña Rock 2020 ja és oficial i, com cada any, hi ha una marcada presència valenciana. Així doncs, aquest article abordarà els grups valencians que participaran en la vint-i-cinquena edició del festival més multitudinari de l’estat espanyol.

Des que Obrint Pas obrira la porta a la música en valencià allà per 2008, l’empremta valenciana al Viña Rock cada vegada ha sigut més important. Tanmateix, en aquesta edició s’ha aturat aquesta tendència i la nostra llengua hi està una mica menys present.

En primer lloc, els Smoking Souls hi estaran per tercer any consecutiu. El seu quart disc, Translúcid, ha tingut una gran rebuda i el grup de la Marina comença a estar present en molts festivals d’arreu de l’estat. D’altra banda, La Fúmiga repeteix aquesta edició, ara amb un disc publicat (Espremedors) i ja sense l’etiqueta de grup de versions. Aquests són els dos únics grups valencians que cantaran en valencià aquest any després que no hagen repetit grups com Zoo, El Diluvi, Xavi Sarrià o Pupil·les. 

Tampoc falta a aquesta cita Mafalda, un grup habitual al Viña en les últimes edicions i que a finals d’any deixarà els escenaris durant una temporada indefinida. En la vint-i-cinquena edició també destaquen dos grups amb molta trajectòria en el circuit de rock estatal com són Los de Marras i El último ke zierre, als quals també se suma un grup rocker amb menys anys de vida com Los Zigarros.

Pel que fa al rap, destaca un clàssic com Los Chikos del Maíz, que amb el seu últim disc, Comanchería, han rodat per totes les grans ciutats de l’estat i han anunciat fins a tres dates consecutives a València el 5, 6 i 7 de març després que s’esgotaren les entrades.

Tres són els grups valencians que debutaran enguany en el festival. Presentant el seu últim disc Donde nace el infarto arriba Ciudad Jara, que ha venut totes les entrades en les dues primeres dates a la sala Joy Slava de Madrid i ha anunciat una gira de fins a 21 festivals, on no podia faltar el de Villarrobledo. També estarà Nativa, qui en la seua gira passarà fins i tot per ciutats com Londres. Ambdós grups, així com Valira que actuà la passada edició, prenen el relleu de La Raíz, un dels grups més aclamats del Viña els últims anys.

Finalment, Novus Ordo també debutarà aquesta edició després d’estar uns mesos fora dels escenaris. Aquest grup ha tornat a la càrrega més contundent que mai amb el seu últim disc, Un último aliento.

Enric Moll

Filòleg de professió i guitarrista d’afició. Col·labore en Sons de Xaloc com a corrector i, quan em ve la inspiració, com a redactor.

Anteriors

Una nit digna de recordar

Recents

Val la pena rescatar una relació tòxica? 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.