Els millors discs del 2020 (per ara)

No resultarà cap sorpresa si, a aquestes altures de la jugada, afirmem que 2020 està sent un any atípic. Qui ens havia de dir durant la joiosa nit del 31 de desembre de 2019 que viuríem, durant els propers mesos, una situació extraordinària ―en el sentit menys positiu del terme― i imprevista que capgiraria els nostres somnis i il·lusions a curt termini. El virus ha entrat en les nostres vides ―sense demanar permís ni disculpes― per a acabar amb les abraçades als més estimats, caminar amb els iaios agafats del nostre braç o les massificades actuacions de música en directe pròpies de l’estació estival.

El sector musical ―i cultural, en general, també― ha estat dels més afectats per les accions preventives del confinament i les mesures de seguretat imposades en aquesta nova normalitat incerta. Malgrat tot, han estat més que nombrosos els grups dels territoris catalanoparlants que s’han arriscat a publicar els seus nous discs en aquesta situació per a millorar aquest bord període i amb la inseguretat de poder presentar els àlbums en directe. Així és que, de manera similar a la selecció dels discs més recomanables del 2019 que vam escollir a les acaballes de l’any passat, a Sons de Xaloc hem decidit realitzar una classificació amb aquells LP que considerem les millors publicacions d’aquest 2020, fins al moment.

10. De vent i ales (Txarango, Halley Records).

Txarango ha sigut un dels grups amb major repercussió dels darrers anys als territoris de parla catalana. Fins i tot, afirmar que ha estat el major grup dels Països Catalans a la passada dècada no és dir cap tipus de bogeria, si tenim en compte la seua gran influència sobre el públic. No obstant això, ha aplegat el moment de dir adeu per al grup català i la banda de mestissatge ho ha fet amb la publicació de De vent i ales, el seu quart disc, i la cancel·lació de la seua gira d’acomiadament.

De vent i ales no és el millor disc de Txarango. Li falta el carisma i la potència de Som riu (DiscMedi, 2014) o la marcada coherència de El cor de la terra (DiscMedi, 2017), però hi estan presents tots els elements que fan únic el grup. Més música internacional ―latina, africana, àrab, balcànica― i les balades a què ens tenen acostumats, que converteixen De vent i ales en un bon punt i final per a la seua producció musical.

9. Pols al vent (Aspart, Autoeditat).

Aspart és un grup de punkrock de l’Horta que va començar la seua activitat al 2016 amb la publicació de la seua primera maqueta. En canvi, trobarem la publicació del seu primer disc Deliris de pobresa (Autoeditat) al 2018. Pols al vent, el segon àlbum del grup, suposa un pas endavant en la millora i evolució de la formació. Es nota com la banda es troba cada vegada més còmoda en el punkrock, i aprofita totes les oportunitats que els permet el gènere a l’àlbum.

8. Les hores mortes (Pau Alabajos, RGB Suporst).

Les hores mortes és el huité disc del cantautor torrentí, Pau Alabajos. Després de les seues darreres publicacions L’amor i la ferocitat (Bureo músiques, 2016) i Ciutat a cau d’orella (Bureo músiques, 2018), ens presenta una nova visió, més íntima de l’artista, alhora que es tornen a fer paleses les temàtiques  més comunes en la seua obra, com les cançons que reflexionen al voltant de l’amor o les de contingut reivindicatiu.

7. Tridimensional (Nuc, MMM Music).

Nuc, des de La Safor, és una de les principals propostes de l’indie en valencià dels darrers anys. Després de guanyar l’Ovidi com a grup revelació, al 2017, pel seu primer disc Arran del Mar (Autoeditat), la formació es legitima al panorama amb Tridimensional, el seu segon àlbum. El resultat d’aquest nou treball és més que notable, fent perceptible la gran millora, respecte de la seua primera publicació. L’adaptació al pop no els resulta aliena, i la qualitat i elaboració dels talls mostren una evolució digna de ser esmentada.

6. Valhalla (Vol. 1) (31 FAM, Delirics).

L’èxit de les publicacions del grup del Vallès Occidental als últims dos anys han convertit 31 FAM en el principal referent del trap en llengua catalana. Tr3tze (Delirics), el seu primer disc a principis del 2019, tenia un resultat destacable, però es tractava més bé d’un recopilatori de senzills. Valhalla (Vol. 1), en canvi, es rep com un àlbum concebut com a publicació ferma, que millora la qualitat de les cançons. A més, Valhalla (Vol. 2) (Delirics), la segona part d’aquest àlbum, serà publicada a la tardor i tenen les expectatives a sobre.

5. Maléfica (JazzWoman, Propaganda pel Fet!).

JazzWoman s’ha convertit, amb tots els mèrits, en una de les principals veus femenines del panorama musical en valencià; amb un estil més marcat i dur que les seues companyes. Després de la seua primera publicació, Bagheera (Autoeditat, 2018), Maléfica és la seua següent publicació, amb un més que destacable resultat. La producció de les instrumentals està més que elaborada, passant del ritme de reggaeton a l’estil mediterrani de la col·laboració amb Auxili.

4. 0001 (Blaumut, Música Global).

Blaumut és un dels grups de la classificació amb una major trajectòria. Sense anar més lluny, 0001 (Música Global) és el seu quart disc i suposa una nova producció en la seua sonoritat tan característica. En l’àlbum, poden congeniar l’indie més suau amb la corda representativa (present a les cançons amb protagonisme, però sense resultar intrusiva). Els instruments fregats d’Oriol Aymat, Vassil Lambrinov i Manuel Krapovickas són la punta de llança de la formació i no es dubta en explotar aquest tret diferenciador.

3. Insurrecte (Andreu Valor, Bureo músiques).

Si el grup anterior gaudia d’una assentada trajectòria, major és el cas d’Andreu Valor. Si podem definir amb un mot la seua producció musical, és «prolífica»: huit discs en tan sols deu anys. Insurrecte és el huité treball del cantautor cocentainer i, malgrat que es podria tractar d’una publicació continuativa, més bé és al contrari. El disc destaca, especialment, per l’elaboració musical dels seus talls. Fugint de la monotonia, l’acompanyament de les lletres destaca pel seu caràcter distintiu i atmosfèric.

2. Psicopompa (Aina Palmer, Autoeditat).

En segon lloc trobem Psicopompa (Autoeditat), el disc debut de l’artista emergent Aina Palmer. Malgrat que el resultat no estiga a l’altura d’algunes de les publicacions esmentades a la classificació, Psicopompa ho compensa amb un feix de bones idees. Des del caràcter conceptual de les lletres fins a l’original composició musical. Els sintetitzadors pop conviuen amb els ritmes latins, urbans i les composicions clàssiques per a violí sense cap mena de complex. Una de les apostes més innovadores, arriscades i pròpies del 2020.

1. A trenc d’alba (Marala, U98 Music).

Marala és una nova formació nascuda aquest 2020 a partir de la conjunció de tres artistes d’arreu dels Països Catalans: Sandra Monfort (Pedreguer), Selma Bruna (Sant Cugat del Vallès) i Clara Fiol (Palma). La unió de les tres músiques ha donat lloc a A trenc d’alba (U98 Music). Conceptualment, el disc suposa una reflexió de gènere amb una perspectiva cavil·lada, allunyada de les aproximacions superficials. El vessant instrumental de l’àlbum tampoc decau i mostra un folk elaborat i atmosfèric, tàntric.

Article corregit per Joaquim Cano
De La Nucia (Marina Baixa), graduat en Filologia Catalana per la Universitat d’Alacant. Especialitzat en estudis literaris i treball de corpus lingüístics. Professor de trinxera al Baix Segura. Prop del tsundoku. Poliamorós amb la música, format a escola i carrer. Integrant del programa La Xarradeta. Obsessiu i, de vegades, versut.

Article escrit per:

Carlos Cuesta i Martínez

Artiste. https://open.spotify.com/playlist/5sZbp32vvHghSL4qQYojdb

Anteriors

[Repàs d’actualitat] Cactus comença la seua sèrie Shots amb “S’ha acabat la broma”

Recents

[Repàs d’actualitat] Les Nits d’Acústica de Figueres tancaran l’agost