Frida torna durant el confinament amb #ConFRIDAció

El grup de rap de València Frida ha publicat tres cançons durant el confinament amb el nom de #ConFridació. Segons el grup, #ConFridació són una sèrie de vídeos amb algunes cançons compostes durant el confinament i que es publicaran durant les pròximes setmanes en el seu canal de YouTube. La primera cançó, És de tots #ConFridació Vol. 1, la van llançar el passat divendres 16 en la plataforma; Racó de l’univers #ConFridació Vol. 2, el segon tema, el dilluns 20 i Fins que ens tornem a abraçar #ConFridació Vol. 3, el tercer, aquest mateix matí.

En És de tots, un dels rapers del grup, L-Tom, amb un suau acompanyament de guitarra de Sevi Deb ―que també s’encarrega de la producció―, fa un cant amb un to decididament esperançat: “Els carrers són la medicina i el lloc, el lloc on deixe de pensar i soc, l’endemà, l’enderroc, tornarem a eixir del clot”.

En canvi, l’encarregat de posar la lletra i la veu al segon tema és J. Winston, l’altre raper del grup. En Racó de l’univers, l’acompanyament instrumental també és molt ambiental, en què trobem Dani Miralles al teclat i Dj. Rosvil col·laborant a l’scratx. La lletra és un reflex de l’anhel, especialment, per fer música.

Fins que ens tornem a abraçar és la tercera cançó de #ConFridació. L’encarregada de posar la veu i l’escriptura de la lletra en aquest tema és Veronikë, acompanyada en aquesta ocasió per Chicharro al baix, el clarinet i la producció. Si a És de tots hi havia un marcat to esperançat per eixir d’aquesta situació incerta, el tercer tema de la sèrie parla més bé de l’enyorança dels nostres i de tots aquells que el confinament ens impedeix tindre a prop.

Els gegants de València

El primer llançament de Frida és Free Rap (2013), una maqueta autoeditada de huit cançons que va significar el primer treball conjunt entre L-Tom i J. Winston ―que en aquell moment també rapejava al grup Arrap―. Neologismes (autoeditat), publicat a l’any següent, seria el seu primer disc de llarga duració amb un total de catorze cançons.

El grup donaria el següent pas l’any 2016 amb la publicació de La recepta, un senzill en què s’optava pel tipus de formació actual del grup; el rap a banda, amb la col·laboració d’alguns membres de La Raíz. El seu tercer disc, Gegants (autoeditat, 2018) suposaria l’establiment de la nova formació amb la incorporació de més veus, guitarres, metalls i teclats. A banda de les col·laboracions de Charly Efe; Tesa; Don Dada; Dani, de Vadebo, i Xavi Sarrià. Gràcies a Gegants, el grup valencià va obtindre el premi Sona la Dipu al 2017.

Carlos Cuesta i Martínez

Carlos Cuesta i Martínez

Artiste. https://open.spotify.com/playlist/5sZbp32vvHghSL4qQYojdb

Anteriors

La Fúmiga reivindica el 14 d’Abril amb un videoclip republicà

Recents

La malaltia de la cultura