La meravellosa energia de Power Burkas

Marcel Pujols (baix i veu principal), Claudi Dosta (guitarra i veu), Aleix Marbán (guitarra i veus) i Martí Ferrer (bateria) són els membres de Power Burkas. Uns joves catalans que no deixen indiferent ningú que haja escoltat les seues composicions. La banda transmet moltíssima força i energia, alhora que discuteix qüestions socials en les seues cançons.

“Ens diem així perquè estàvem buscant noms i Power Burkas ens va semblar el nom més descabellat de tots”, explica Marcel Pujols. “Li vam buscar un sentit i és que el burca és una manera de tapar la teua identitat, de no voler ser ningú”, segueix explicant Pujols i assegura que és com un valor que “hauríem d’incorporar com a espècie humana. En compte de potenciar l’ego deuríem potenciar l’anonimat, el fet de no preocupar-te per la teua persona”.

No obstant, Marcel Pujol insisteix en que hi ha maneres més sanes de viure humilment en l’anonimat i sense molestar ningú que posar-se un burka: “no estem a favor de la pèrdua de drets de la dona”, matisa la veu del grup. Així, Power Burkas explica que el nom va sorgir al 2013 i que, potser, si fora ara mateix, no l’elegirien.

Naixen l’any 2013 a Vic, amb la presentació d’un EP i, solament tres anys més tard, llancen un disc compost per 14 cançons i anomenat Llarga vida al tarannà. El segon i últim disc dels Power Burkas, de moment, es diu Mai nego l’oci i consta d’unes altres 14 cançons. Un àlbum en què, sobretot, els membres del grup fan una espècie de reivindicació de tot allò que la societat considera poc productiu i que mereix molta més importància. És per això que els Power Burkas mai neguen l’oci.

El grup ha defés en diverses ocasions que no tenen un estil musical premeditat i limitat. “No fem més del que podem, que sol coincidir amb fer el que ens ve en gana”, reconeixen en una entrevista a la revista Mindies. No obstant això, estils com el punk, el garage, el post-hardcore i el power pop caracteritzen moltes de les seues peces musicals.

Són 700 persones que, mensualment, senten Power Burkas al Spotify. La seua cançó més escoltada en aquesta plataforma és Ja ens entenem, amb més de 21.000 reproduccions, seguida de Moribunda au terrestre (17.000), Flipant estímul virtual (11.385) i Decència laboral (10.000).

 

 

Article corregit per Joaquim Cano
De La Nucia (Marina Baixa), graduat en Filologia Catalana per la Universitat d’Alacant. Especialitzat en estudis literaris i treball de corpus lingüístics. Professor de trinxera al Baix Segura. Prop del tsundoku. Poliamorós amb la música, format a escola i carrer. Integrant del programa La Xarradeta. Obsessiu i, de vegades, versut.

Article escrit per:

Laura Martínez Folch

Estudie periodisme a l'UJI i soc de Vila-real. El que més m'agrada és investigar, conéixer i la música en valencià. A més, em fascina contar i descobrir a la gent nous mons. La Fúmiga, Buhos i Estopa se situen al meu top 3.

Anteriors

Tornaran Malí, Raibo i Mess?

Recents

[Repàs d’actualitat] Buhos publica el seu nové disc “El dia de la victòria”

Sons de Xaloc

Sons de Xaloc