Laia Gordi, Feslloc: “El més senzill era cancel·lar, però el Feslloc té un sentit més enllà de ser un espai d’oci”

Aquesta entrevista ha estat publicada originalment en Castellón Información

El Feslloc és el festival de música en valencià per excel·lència de la província de Castelló i, aquest any, ha decidit fer endavant la seua edició, amb Covid-19 i tot. La raó? “El Feslloc és un compromís amb la música en valencià, amb la gent que es dedica a fer música en valencià i amb el seu públic, que és pràcticament una família”, explica, en aquesta entrevista, Laia Gordi, responsable de premsa i estratègia comunicativa del festival. En aquesta entrevista, la responsable de premsa tracta algunes de les claus sobre les quals rodarà aquesta estranya i diferent edició els pròxims 9, 10 i 11 de juliol, per descomptat: “amb totes les mesures de seguretat”, incideix Gordi.

Es va plantejar cancel·lar el Feslloc o en tot moment estava clar que es faria endavant? 

I tant que es va plantejar… li hem fet mil voltes. Nosaltres sempre hem dit que, per la salut mental de tot l’equip, el més senzill era cancel·lar. El que passa és que el Feslloc té un sentit més enllà de ser un espai d’oci.

Què va fer que es decidira fer endavant el festival?

El Feslloc és un compromís amb la música en valencià, amb la gent que es dedica a fer música en valencià i amb el seu públic, que és pràcticament una família. El festival no és un negoci, és una associació sense ànim de lucre i, cada any, hi ha unes poques pèrdues que quadrem amb l’ajuda de l’Ajuntament de Benlloc i d’Escola Valenciana: tot el sector de la cultura s’ha quedat tirat perquè no està considerat un sector essencial i té molt poques ajudes.

Feslloc 2020

Es van rebre moltes crítiques en el seu moment per no suspendre el Feslloc?

Sí que ens n’han fet… Vam eixir molt entusiasmats a explicar que anàvem a fer-lo endavant, com a acte de solidaritat vers la cultura, i no vam explicar, en el missatge, que seguiríem totes les mesures de seguretat. No ho hem sabut explicar prou bé perquè vam donar per suposat que tot el món entendria que no montaríem un festival de 1500 persones.

Aquest any, la recaudació de les entrades va destinat a un fons per als músics i tècnics. Com funciona? 

El Feslloc, com que ara és un festival més xicotet, ja el tenim pagat. Aleshores, crearem una bossa per a programar més música amb tot el que recaptem de les entrades que ens donen i de les entrades solidàries. Hi ha dos prioritats alhora: una, la sanitària i l’altra, la cultural. Probablement, tot serà a la tardor o l’any que ve… Depenent de l’evolució de la Covid.

Els dos primers dies el Feslloc seran a l’auditori, on només podrà entrar la gent de Benlloc: quin serà el seu aforament? 

Es farà el que es puga fer legalment. A més, serà gratuït i, la gent, l’únic que haurà de fer és reservar-ho a través dels canals de l’ajuntament.

Com ha estat la resposta dels seguidors del Feslloc, pel que fa a la gestió de les entrades? 

Ens haguera agradat explicar tot el que ara estem explicant, al mes de març, però no podíem preveure què ocorreria. La recepció a les xarxes, pel que fa a aquestes publicacions, ha sigut molt positiva i la resposta, també. Hi ha un percentatge molt elevat de gent que ens està donant l’entrada i hi ha molta gent que se l’està guardant per a l’any que ve i d’altra que està demanant el retorn de l’import. Crec que la gent està contenta. Aquesta és la meua percepció, encara que totalment subjectiva.

Sobre què es pregunta més per xarxes? 

Sobre com poder venir amb tots els amics. Nosaltres el que hem fet és que, si tu dones la teua entrada i et toca a tu, totes les entrades que hages comprat, poden venir al festival. Per tant, els grups d’amics que hagen comprat l’entrada conjuntament, podran venir. Pel que fa a la gent que l’haja comprada individualment… Nosaltres no tenim manera de saber quanta gent en són al grup. És molt complicat i hem trobat una solució una mica salomònica: si tu has comprat una entrada, et donem una altra entrada per venir amb algú. Potser no és la millor solució, però és la que ens ha semblat més justa per tothom.

Quins seran els beneficis de què gaudiran els assistents que hagen comprat l’entrada aquest any per a la propera edició? 

Cada acció de compra té uns beneficis diferents, com tenir informació de l’eixida d’entrades abans que ningú i tenir accés a un preu més econòmic o tenir una polsera diferent per la compra activista o, també, tenir l’entrada d’aquest any. La polsera també porta alguna sorpresa que encara està per concretar. Els que compren l’entrada activista més costosa tenen accés al sorteig d’entrades.

En aquest enllaç, es poden consultar els beneficis de què es podrà gaudir amb les entrades d’aquest any.

Feslloc 2019

Imatge realitzada per Pepe Girona 

I les persones que utilitzen l’entrada i ixen al sorteig, també tindran accés a aquests beneficis?

Sí, també tindran informació privilegiada i tindran la polsera amb sorpresa. De fet, si tu dones l’entrada a la causa, tens totes les recompenses. Està plantejat una miqueta com una campanya de micromecenatge.

No es pot saber el lloc on se celebraran els concerts del dissabte? 

No ho direm per motius de seguretat i, probablement, no siga fins al final de tot. Probablement, es faça deixar els cotxes de la gent a algun lloc i es pose una llançadora.

Hi ha una bona resposta, pel que fa a l’adquisició de les entrades activista?

Sí. No et diré que és una allau, però es van venent i entenc que hi ha interés.

Quins han sigut els criteris per a prescindir, a causa de la pandèmia, de les actuacions de determinats grups?

Hem donat més importància als grups del País Valencià, perquè no sabíem si la gent es podria moure arreu del territori i hem buscat els grups més professionals, és a dir, la gent que viu d’això.

 Quines seran aquestes mesures de sanitat que faran el Feslloc d’aquest any tan diferent?

Estem elaborant un protocol… Fins ara, nosaltres no sabíem quines serien les obligatorietats legals. No et puc avançar molt, perquè aquesta setmana s’ha d’acabar de polir, però el que segurament fem és parcel·lar la zona del públic per grups

Imatge realitzada per Pepe Girona 

d’amistat. Tractarem de guardar els distanciaments als diferents espais i la gent haurà de dur la mascareta. Tot i que això no ho tinc clar, perquè encara hem de veure-ho.

Pel que fa a les barres i els llocs de menjar…?

Hi haurà una barra, però caldrà controlar l’aforament de manera que la gent faça la cua de forma espaiada. Encara estem treballant en això, perquè fins a fa dos dies no sabíem ni si podríem posar barra. També volem fer un dinar popular, perquè estarem tot el dia, vaja, i la gent ha de menjar. Però exactament com ho farem, encara no ho tenim, la veritat.

Article corregit per Joaquim Cano
De La Nucia (Marina Baixa), graduat en Filologia Catalana per la Universitat d’Alacant. Especialitzat en estudis literaris i treball de corpus lingüístics. Professor de trinxera al Baix Segura. Prop del tsundoku. Poliamorós amb la música, format a escola i carrer. Integrant del programa La Xarradeta. Obsessiu i, de vegades, versut.

Article escrit per:

Tàrsila Galdón

Periodista en procés de constant aprenentatge, amb ganes de contar històries que siguen capaces de desestabilitzar imperis sencers. Ací em trobe també, escrivint sobre música valenciana: un món que a poc a poc, em sedueix cada cop més. Encara que us he de confessar que el meu gran amor acadèmic és, per ara, la comunicació política.

Anteriors

Anàlisi del paquet de mesures “reaCtivem” per paliar la crisi de la Covid-19 al sector cultural valencià

Recents

L’epitafi de Txarango

Sons de Xaloc

Sons de Xaloc