Làuder, tècnic de so: “Feixistes, friquis masclistes i algunes feministes indignades han pensat molt paregut”

La cançó ‘Empoderades’, que ha estat recent llançada per Làuder, amb la col·laboració de Mireia de Pupil·les, La Tia figa i Bloody Riot, ha sigut objecte de crítiques des de molts fronts. Amb una lletra col·laborativa, les artistes han cantat a l’empoderament amb uns balls basats en el ‘dancehall’ per cridar a la llibertat. Amb tot, aquesta cançó i les seues artistes han estat criticades per sectors masclistes, feixistes i també feministes. Per aquesta raó, més per una necessitat que per una altra cosa, l’artista Làuder també va llançar el passat dimarts una cançó anomenada ‘Twerking feminazista’ per contestar a tots aquestos sectors i fer escoltar la seua veu. 

La cançó ha rebut crítiques també del sector feminista… t’hi ha sorprés?

Sí, m’ha sorprès per la contradicció que suposa per una banda voler dones a la música i per altra criticar-les (supose que per eixir-nos dels seus patrons mentals). Això no ajuda gens a que altres s’animen a mostrar-se, que ja de per si és un repte. Una vegada més, les crítiques, sols per ser dones.

Per què creus que s’hi han rebotat tant els sectors feministes?

La veritat és que no entenc quin mal hem fet. Estaria bé que es valorara que tot el procés creatiu ha estat realitzat exclusivament per dones. Què molesta? Els nostres cossos? Els nostres balls? Fins on jo sé el feminisme ens diu que tots els cossos són vàlids i que ens hem de respectar. El tema va de «sentir-se lliure» i «empoderar-se», així que ningú ha de jutjar sobre com viu aquest procés personal cada dona. Estic decebuda per aquests sectors feministes, encara que no necessite cap validació externa, em fa sentir allunyada o exclosa.

Consideres que no hi heu donat visibilització a altres dones, com afirmen els comentaris?

No hem inclòs més persones que les de l’equip de treball, és a dir, les cantants i les ballarines. A més, fins on hauria d’arribar la inclusió? No han inclòs tampoc en eixos comentaris a tota la diversitat de dones d’aquest món. Nosaltres no representem a totes les dones, només ens representem a nosaltres mateixes. 

T’ha sorprés veure com una cançó cap a l’empoderament femení sofria les crítiques d’ambdós sectors?

Ha sigut sorprenent que feixistes, friquis masclistes i algunes feministes indignades pensaren molt paregut, fins arribar al punt de comentar-se entre si per unificar la ràbia. Pense que és un problema molt greu. 

Tindre ‘un cos normatiu’ t’hi ha impedit algun cop ser feminista?

Tindre un cos normatiu mai m’ha impedit ser feminista, és cert que les persones que tenim cossos xicotets tenim certs privilegis socials enfront a la resta, però jo no puc canviar això. A mi tampoc m’agrada el meu cos, que està primet perquè està malalt. Però m’estime igual. 

Què hi saps del foro ‘Burbuja.info’?

És un dels foros on s’ha penjat el nostre videoclip i des d’on han eixit els comentaris d’odi més masclistes, racistes i violents. Per descobrir el foro, se’m va ocórrer posar a Google ‘Empoderades putas’ i em va eixir a la primera.

Les teues companyes, Mireia de Pupil·les, La Tia figa i Bloody Riot també han sigut víctimes d’aquesta persecució?

Els comentaris anaven dirigits en general a les persones que eixim al vídeo, però sé que no és res personal, és en contra de les dones que decideixen fer i desfer de forma lliure.

Quines mesures haveu pres?

La mesura principal ha sigut no contestar ni fer cas a les provocacions. Tampoc he eliminat els comentaris perquè volia assenyalar-ho públicament i que la gent vegera que això passa hui en dia, quan es comenta que ja hi ha igualtat i que el feminisme ja no fa falta.

Cap mena de suport?

Sí, hem rebut molt de suport. Vam denunciar la situació des dels nostres comptes personals i a través de Fusa Activa, on va animar a fer una denúncia col·lectiva. La resposta va ser molt bona perquè a les  dos hores es va eliminar del foro. També hem comptat amb el suport d’alguns col·lectius feministes com Alerta Violeta o Femereñas. Tot i això, he trobat a faltar suport de grups de música i companyes feministes vinculades a la música del nostre entorn. 

Com està resultant a nivell personal?

Al principi ens va sobtar. Quan vaig llegir en els comentaris “carne de manada”, “degolladas” o “ejecución inmediata”, em vaig quedar un poc en ‘shock’, però no m’ha afectat més que estar un dia dedicat a això fins aconseguir eliminar-ho.

La teua última cançó ‘Twerking feminazista’ era una necessitat de defensa davant algunes feministes?

‘Twerking feminazista’ era el títol que li van posar al post del foro on ens van insultar, i he volgut reapropiar-me de tots els insults i pegar-los la volta. També assenyale part de les crítiques de les feministes. Per això en la lletra dic: “Quina autocrítica voleu que fem? Naltros només a naltros representem”.

Tant ‘empoderades’ com ara ‘twerking feminazista’ formen part d’algun projecte més gran o són singles?

‘Empoderades’ anava a ser una cançó més de la meua mixtape ‘Bitchy Catalan’ però al final l’he tret com un ‘single’ i ‘Twerking Feminazista’ ha sigut quasi com una necessitat.

 

Tàrsila Galdón

Tàrsila Galdón

Periodista en procés de constant aprenentatge, amb ganes de contar històries que siguen capaces de desestabilitzar imperis sencers. Ací em trobe també, escrivint sobre música valenciana: un món que a poc a poc, em sedueix cada cop més. Encara que us he de confessar que el meu gran amor acadèmic és, per ara, la comunicació política.

Anteriors

El Festiuet ressonarà demà a les platges de Tarragona

Recents

Junteu-vos amb El Diluvi

X
X