Laura Esparza i Carlos Esteban: “Ens toca seguir creixent i portar la nostra música al màxim de racons possibles”

Laura Esparza i Carlos Esteban són un duet valencià de cançó d’autor i els guanyadors del Premi Carles Santos al grup revelació d’aquest 2020. En la seua discografia ja compten amb un àlbum complet, Mare Natura, publicat en març d’enguany. Aquest és un treball que parteix de la veu i la guitarra acústica, però les combina amb multitud d’elements sonors. Ens assentem per conversar amb elles per conéixer que han estat fent fins ara, per saber quins plans tenen per al futur més pròxim:

  • Com va ser l’experiència de ser nomenats el grup revelació de l’any als Premis Carles Santos?

Carlos: Doncs molt emocionades, no ens esperàvem guanyar, la veritat, i una alegria molt gran perquè ens dona forces a continuar i és un reconeixement de tot el treball que hem fet. Ens dona forces a continuar i a seguir treballant en un any un poquet complicat, perquè també el 2020 ha sigut un any un poc diferent. Hem tret el nostre primer disc, i encara així, el feedback que ens ha donat la gent, encara que no ha sigut tot el que sol ser, probablement, en un any normal, ha sigut molt bo. 

  • Com a grup, que creieu que vos aporta?

Laura: Sí, pensem que primer de tot el premi —a grups com nosaltres que acabem d’eixir, pràcticament— ens dona visibilitat, perquè hi ha molta gent que no ens coneixia i, arran dels premis, ha començat a escoltar la nostra música. I esperem que aquesta visibilitat signifique, a més llarg termini, concerts i més oportunitats de donar a conéixer-nos.

Carlos: Jo crec això també, els Carles Santos és una finestra per a grups com nosaltres, perquè la nostra música arribe a més llocs. Perquè la premsa del País Valencià es fa ressò. I a més després entrem en un cicle de concerts com pot ser el Sonora o La Cultura, i això et garanteix uns bolos també per a l’any següent que probablement ens done més visibilitat encara.

  • Mare Natura és el vostre primer disc després de diversos singles. Com es pren la decisió de passar de treure temes solts a decidir-se a gravar el primer àlbum?

Carlos: Doncs va eixir tot d’una manera prou natural, ens vam conéixer Laura i jo, com tots i totes vam començar fent versions, després un dia Laura va portar una lletra, li vam posar acords. I vam dir: “Per què no fem cançons nostres”. I fa un any i mig ara, vam traure els dos primers singles. Primer vam traure De noche, després vam traure Ones, i ja després ens vam clavar a l’estudi amb Toni Garcia a gravar el disc. Al principi com que no totes les cançons tenien una coherència (“un concepte”, afig Laura), no? Però jo crec que, al final, l’àlbum ha donat coherència i forma, crec que totes les cançons, jo pense.

  • I que és per a vosaltres això que les lliga?

Laura: Pensem que simplement pel fet de ser nosaltres i aportar els nostres recursos, les nostres ferramentes com és la meua veu, la seua manera de tocar, els referents que tenim… Això pensem que, d’alguna forma, i encara que no siga intencionat prèviament a crear aquest disc, són les coses que fan que el projecte estiga més unificat i que tinga una coherència. Igual des de dins costa més de veure, però si escoltes el feedback de la gent, i et diuen que hi ha alguna cosa que es pot reconéixer com nostra a les cançons, encara que siguen molt diferents entre si.

  • Mare Natura va eixir a principis de març, just abans de començar el confinament. Hi havia preparada una gira de presentació?

Carlos: Sí, com bé dius el disc va eixir l’u de març, i sí que teníem bolos de presentació a Mallorca, Barcelona, a Madrid i a València; però clar, quinze dies després va esclatar tot i no hem pogut seguir el ritme que porta traure un disc: la presentació, fer concerts… Aleshores, ens hem quedat un poc a mitges. Per sort, i gràcies que el nostre format n’és un reduït, hem pogut fer bolos, sí que vam fer una presentació a València a la 16 Toneladas, amb la sala plena. I després ara fa poquet, també férem un concert a La Casa de La Mar en Alboraia. També hem participat en un concurs a Barcelona, on també vam tocar a la sala Tradicionarius i, bé, per com estan les coses, no ens podem queixar. La veritat és que en tots els concerts que hem fet hem sentit una emoció i una sensació, la gent es nota que té moltes ganes, i estes coses ara com que les valorem més.

  • El disc té molts elements que afegeixen a l’experiència. Com va ser el procés creatiu de compondre’l?

Carlos: Nosaltres vam portar a l’estudi de Toni Garcia les cançons, que no estaven molt tancades. Eren idees, teníem l’estructura, teníem la lletra, la melodia… Però tot el que és producció musical, ho vam deixar prou a fer en el mateix estudi. Per això, nosaltres necessitem temps a l’estudi per a provar coses. Sí que ens agrada molt que la guitarra i la veu tinguen un paper principal, però després també hem posat molts instruments tradicionals, com poden ser els panderos, darbuka… O també, mirant un poc a la nostra terra, on les bandes de música són tan importants, ja que en Oliva o en Ulls que miren trobem trompes, unes cridades que poden recordar als moros i cristians, per exemple; i després també ritmes partits a cinc per quatre i coses així. És de veres això, que vam fer molta de la producció a l’estudi i igual hi vam passar massa temps, igual ara en un segon disc hauríem de portar les coses un poquet més mirades; però, com és el primer, no tens tanta pressió i pots pensar molt més les coses.

  • Aleshores vos vau permetre experimentar un poc i provar coses, no?

Carlos: Sí, sí que teníem moltes idees i les portàvem de casa, per exemple, el sitar, o ukeles, bateries en algun tema; de teclats i sintetitzadors en vam provar molts a l’estudi. I això també dona una riquesa. Es nota que és un disc que no és només guitarra i veu, porta una gran producció darrere, i això és una cosa que crec que també ens identifica.

  • Com a músic hi ha algun tipus de so o direcció musical que encara no hages explorat i que t’agradaria?

Laura: Partint del que és la base de la música tradicional, ens agradaria experimentar un poc més cap a coses més actuals. Igual introduir elements més electrònics, o fusionar aquestes dues corrents.

  • Quins són els plans per a 2021 per a Laura Esparza i Carlos Esteban?

Carlos: Doncs bé, de moment tenim un parell de bolos tancats, un d’ells el 24 de gener al Tradicionàrius (Barcelona), vam guanyar també el concurs Sons a la Mediterrània, dins de la Fira de Manresa. Aleshores, el premi és gravar un segon disc i fer una gira per Catalunya. Tindrem cinc bolos segurs a Catalunya, i després de moment toquem el 12 de febrer a L’Emac de Borriana. Esperem fer concerts per ací també i treballar en les cançons que formaran part del segon disc, hem d’anar fent. Els concerts del Sonora, arran del Premi Carles Santos també, així que ens toca continuar en aquesta línia, seguir creixent i portar la nostra música al màxim de racons possibles.

  • Aleshores ja comenceu a treballar en el segon disc l’any que ve, no?

Carlos: Sí, el premi és això, i se suposa que l’hem de presentar en octubre de l’any que ve a la Fira de Manresa. Aleshores, a veure com evoluciona tot això de la pandèmia, però nosaltres ja estem treballant en noves cançons, probablement traurem un single ara en febrer i, després, doncs cal anar maquetant cançons per a, quan arribe el moment, gravar i tindre-ho tot enllestit.

Article corregit per Anna Albert.
Traductora i correctora en constant aprenentatge de noves llengües. Dolçainera a temps parcial i esperantista a temps complet. Apitxà em pariren i ací estic.

 

Article escrit per:

Vlad Hostyuk

Estic en aquest mitjà per a contar tot el que a mi mateixa m’agradaria que em contaren sobre el mon de la música en valencià. Em flipen tres coses: el heavy metal, els videojocs i contar històries. Aquesta última, et garantitze que la trobaràs ací. Escric per a trobar la la veritat que s’amaga darrere d’una realitat cada vegada mes complexa. Busca’m a @LVgVber a Twitter i si vols saber el que escolte de normal ho pots trobar ací: https://open.spotify.com/playlist/1MyvVu9WqMY2C0rxRIZkco

Anteriors

Kharnassein: rap amb unes lletres profundes que conviden a reflexionar

Recents

Txarango cancel·la la gira d’El Gran Circ i La Quarta Supernena trau el seu EP

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *