Les Festes Alternatives de Vila-real gaudeixen d’una nit marcada per un rock dur i potent

L’event organitzat pel Bar el Belga va traure a la Plaça del Llaurador a Toxina, Razón de Odio i Malos Vicios

La nit de rock al Belga de Vila-real és una xicoteta mostra de resistència davant una programació que moltes voltes, només se centra en un públic determinat. De fet, des de l’organització asseguren que la principal essència de les FAV és oferir una programació diferent als actes oficials que es celebren al poble així com dotar “d’un espai festiu a les persones que es queden desamparades”. 

La nit de rock ha estat organitzada pel Bar el Belga en col·laboració amb les FAV. Així doncs, el públic va poder gaudir de tres grups: Toxina, Razón de Odio i Malos Vicios. Tres grups d’un estil que ja parlava per si sol: camisetes oscures, pèl llarg i també, veus esquinçades. Pot ser es caiga en els tòpics, no obstant això, tots ells eren una mostra pròpia d’una cultura particular, d’una forma diferent d’entendre la vida. 

És cert que la majoria dels grups no eren molt coneguts, amb tot, la nit sí que va gaudir de la essència pròpia del rock. Des del col·lectiu del casal popular de Vila-real també expliquen el perquè el Bar el Belga (els organitzadors d’aquest acte) formen part de les FAV: “Des de que es van crear les FAV, s’inclou aquest acte a la programació, ja que no hauríem de comptar sols amb la programació del Casal Popular de Vila-real”.  

La nit de rock va fer honor al seu nom amb tres grups que tocaven des de versions populars, fins temes propis. En general, la nit de rock va gaudir d’una música marcada pel punk, rock i el hard. Una assistent del públic, Eugènia, recomana “encaridament” les FAV, ja que per més que “hi hagi algun grup que no m’acabi, sempre m’ho passe molt bé”.

Aquesta, és sense, dubte una de les característiques importants de la nit de rock: l’entrega d’un públic que no parava de botar i fer pogos. Foren prous els comentaris del públic valorant la intensitat d’aquesta entrega: “Es van a matar!”, s’escoltava cridar des d’alguna banda preocupada. No obstant això, no els passava res, i fidels a l’estil que brollava de l’escenari, el públic entonava les cançons i mostrava la seua millor versió. 

Des del casal popular de Vila-real es mostren satisfets i contents del resultat d’una nit marcada per la música punk. Expliquen que el projecte va nàixer a l’any 2012: “quan un grup de joves van decidir crear un projecte baix el nom de Casal Popular de Vila-real”. Tot i que ja gaudeixen de set anys de vida, asseguren que l’autogestió és complicada. 

De fet, el casal no es pot permetre moltes voltes pagar els mateixos artistes, no obstant això: “Tenim clar que la vida de les artistes és molt dura i porta al darrere molt de treball”, i continuen explicant les organitzadores de les FAV: “El nostre objectiu principal és que l’actuació no comporte cap despesa a les artistes”. 

Aquest any, la novetat principal de les FAV és la guixeta inversa, és a dir, un mètode de finançament pel qual el públic valora quina és ‘la vàlua’ de l’espectacle. “Amb aquest sistema el públic pot fer les aportacions econòmiques que considere després de l’actuació”, expliquen des de la organització mentre recorden que no es paga cap entrada.

A més a més, el casal també té un protocol davant possibles agressions masclistes “exclusivament en l’àmbit de Festes Alternatives”, concreten des de l’organització. Amb tot: “la intenció és poder ampliar les situacions molt més, ja duem quasi dos anys amb la seua elaboració i revisió, tenint en compte les nostres característiques i les nostres limitacions”, conclouen les organitzadores de les FAV.

Tàrsila Galdón

Periodista en procés de constant aprenentatge. Comunicació al Segell Primavera d'Hivern i a Metrònom. Col·laboracions vàries. Música (tot i que terriblement arrítmica) i llibres. Em solc deixar caure per ací, tant per la bona gent com per la xicoteta comunitat que hem creat.

Anteriors

El rock dur de Saüc arriba amb ritmes impregnats de llibertat

Recents

Les Festes Alternatives de Vila-real s’atreveixen amb grups de ritmes molt variats com rock, indie o dancehall

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.