Les Festes Alternatives de Vila-real s’atreveixen amb grups de ritmes molt variats com rock, indie o dancehall

La Festa per la Terra del Casal Popular ha gaudit de la preséncia d’artistes com Epicentre, Diàspora, Maluks o Nonai Sound

El Casal Popular de Vila-real ha abordat ja el seu últim cap de setmana de les Festes Alternatives de Vila-real (FAV) amb molta música i jocs populars, com ara, el torneig de la Fallera Calavera. La Festa de la Terra, organitzada per Arran La Plana i Endavant La Plana Baixa, va arribar al Casal el passat divendres per fer apologia a la cultura popular. En aquesta jornada, Epicentre, Diàspora, Maluks i Nonai Sound han pogut gaudir de l’escenari de les FAV. 

L’ambient del Casal Popular de Vila-real es podria qualificar de relaxat a primeres hores de la nit, una volta el públic va poder gaudir del sopar vegà i vegetarià a preus populars. De fet, Epicentre es va enfrontar a un públic tranquil, però a poc a poc, l’ambient es va animar una mica al ritme de les seues cançons. La música que es deixava arrancar d’Epicentre estava marcada per un ritme rock, però amb trets indies i unes lletres tendres i crítiques. 

Una vegada va aparèixer Diàspora en escena, el públic ja estava molt més animat i les begudes anaven de mà en mà amb uns voluntaris i voluntàries enfeinats i enfeinades. L’estil i les lletres plenes de crítica de Diàspora van saber encendre un públic que en eixe moment, ho necessitava. Així doncs, els ritmes elèctrics del grup van emplenar el casal popular de Vila-real amb un rock dur i esquinçat. 

La veritat és que el públic va saber respondre a una música enèrgica i prompte, el Casal Popular de Vila-real es va emplenar per celebrar l’anomenada Festa per la Terra. El públic va esprémer cada segon de la nit, sobretot, quan va arribar Maluks amb una música que trenca amb les concepcions que es té d’aquest tipus d’ambients.

Aquest grup composat només per dones va ser “el plat fort de la nit”, va comentar de passada un dels assitents del públic ja a últimes hores de la nit,  quan la fam comença a apretar l’estómac. Aquestes paraules feren honor a Maluks, ja que és un grup pràcticament sense conèixer encara. Amb tot, han demostrat gran professionalitat i molta soltura dalt de l’escenari amb veus atrevides i dolces. 

El panorama musical en valencià es troba orfe desde ja fa un temps, ja que ha perdut grans referents musicals. De fet, en necessita  de nous per reviure la seua época d’esplendor davant la marxa de grups com Obrint Pas, La Gossa Sorda, Txarango, Auxili…. Però no només necessita nous grups, necessita ritmes nous i nova música.

Maluks pot ser un exemple d’eixos grups que poden reinventar la música ‘en valencià’ a ritme de dancehall, reggae o cumbia amb unes lletres amb un missatge crític i feminista. Aquest grup ho ha demostrat ja en llocs com el Feslloch, les FAV o la Centraleta. Amb només poc temps de vida, aquestes cantants ja han pogut dónar a conèixer la seua vàlua. 

La última artista de la nit fou Nonai Sound, que es presenta com a DJ de Maluks i també es presenta amb aquest nom artístic en solitari. Crec, si em permeteu la primera persona, que és molt dur referenciar-se en un món ple d’homes dalt de l’escenari, però ho és encara més darrere o com a DJ. 

Nomes per aquest simple fet, cal tindre en compte aquestos projectes de música que s’estan atrevint a lluitar per tot un panorama de música. 

Tàrsila Galdón

Tàrsila Galdón

Periodista en procés de constant aprenentatge, amb ganes de contar històries que siguen capaces de desestabilitzar imperis sencers. Ací em trobe també, escrivint sobre música valenciana: un món que a poc a poc, em sedueix cada cop més. Encara que us he de confessar que el meu gran amor acadèmic és, per ara, la comunicació política.

Anteriors

Les Festes Alternatives de Vila-real gaudeixen d’una nit marcada per un rock dur i potent

Recents

Rebuig: psicodèlia bruta i extrema

Primer aniversari Sons de Xaloc: publiquem el millor d'aquest any. Enllaç

X
X