Les Marikarmen, dispostes a trencar amb els rols de gènere

Les Marikarmen són un grup queer de Serra de Collserola que comencen el seu projecte després de la mort de la seua mare, la gran pionera transfeminista Lady Marikarmen, per honrar-li homenatge al seu llegat i continuar amb la seua lluita de “destruir l’heteropatriarcat, la cis-normalitat i el binarisme obligat”. Encara que Victoria SicknessCapitano Barbaconyo i Contámina Perpetua comencen amb aquest projecte l’any 2017, no és fins a finals del 2020 quan debuten amb el seu primer EP Compost your gender (Autoproducció, 2020). Aquest, sobretot, gira entorn de la identitat de gènere sobre la que està construïda la nostra societat i, és per això, que aquesta banda pretén fer-nos reflexionar sobre de quina manera percebem nosaltres el gènere.

Aquest grup va començar versionant a artistes com Bridney Spears o Daddy Yankee, canviant les lletres i donant-li un toc transfeminista. Hui dia fan les seues pròpies lletres amb un estil pop-electrònic barrejat amb trap i hip-hop, que encaixen molt bé en el panorama musical actual, i en diferents idiomes. Entre les cançons del disc, 6 temes propis i 5 escrites per Capitan Barbaconyo, trobem lletres en anglés, rus i castellà. A més, es tracta d’un grup performista i, per tant, podem veure com els seus videoclips es caracteritzen per l’estètica trans, on ressalta el vestuari i el maquillatge; l’espectacle, el ritual i els simbolismes. És cert que l’estètica d’aquesta banda és molt potent, però no sols destaquen per això, els missatges que transmeten a través de les lletres de les seues cançons també són molt poderoses.

Crec que és molt important el lema al voltant del qual gira aquest primer disc “Composta, recicla i repensa la manera en què perceps el gènere” perquè, al cap i a la fi, la música és una de les ferramentes que més poden ajudar a canviar la societat encara que coste. A més, encara que en aquest àlbum tracten el tema dels rols de gènere, no deixen de costat altres lluites com el dret a l’habitatge, el permís de residència o el permís a llaurar la terra. En un moment en què aquest tema dels rols de gènere està tan present que, sobretot, les noves generacions tinguen l’oportunitat d’escoltar música de grups com aquest o d’altres, com per exemple Samantha Hudson, que parlen d’aquests afers sense escrúpols és molt valuós. Gràcies a bandes com Les Marikarmen podem veure que, encara queden moltes coses per aconseguir i normalitzar a la nostra societat, el fet que aquests grups ja estiguen al panorama musical és un gran pas.

Lluna Pitarch

Sóc d'Eslida i estudie Comunicació Audiovisual. Tinc la intenció d'escriure sobre una de les millors coses que tenim al Pais Valencià, la seua música, i fer que us agrade tant com a mi. A més, aquesta és una de les millors formes d'ajuntar dues de les coses que més m'agraden: la fotografia i la música.

Anteriors

Una lletra cantada des de la sinceritat amb III, de La Pepa

Recents

Els vostres grups favorits

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.