Maluks es mostren més anticapitalistes que mai amb ‘Furioses’

Maluks ha deixat lliure el seu últim tema, Furioses. El tema es va estrenar el passat 11 de març, quan ja tots sentien la quarantena trucar al timbre de casa. Així doncs, Furioses arriba tres mesos després que Contra l’Oblit. Aquestes dues últimes cançons del grup tenen un marcat sentit polític, mentre que les primeres cançons no el tenen. Per això, en aquest videoclip es deixa tastar eixa ràbia i les ganes que tenen les xiques de Maluks de fer foc (literalment) el sistema. 

El videoclip de Furioses costa d’analitzar perquè es juga una miqueta amb el surrealisme. Les seqüències combinen la vida d’una dona de camp que s’enfronta a uns banquers amb el propi rebuig de Maluks contra el sistema. Així doncs es poden diferenciar dues parts diferenciades en el videoclip: una història que li dóna sentit a la lletra i la mateixa consigna de Maluks. 

La dona, que treballa el seu camp, no es deixa embruixar pels diners que li ofereixen els banquers i els bota foc. Maluks trenca la barrera que hi ha entre les dues parts constantment, ja que hi ha un moment del vídeo en què la veu d’una de les cantants són les paraules de la mateixa dona: “Escolta, no m’expulses de la meua jungla, de la teua cobdícia jo no tinc la culpa,  i si vols veure els nostres caus ardent, amb ungles i dents respondrem”. 

Furioses, Maluks

A partir d’aquí, l’escenari canvia i és on s’arriba a la part més surrealista del videoclip. Enmig del camp se situa un sofà roig on les xiques de Maluks estan assegudes, menjant, fent-se selfies i passant-ho bé. Amb tot, el to de la seqüència canvia, ja que s’enfronten contra elles mateixes per disparar amb la música diverses consignes, com per exemple: “Ens tiren a cops de lloguer, bicicletes a parets i sucs a 8 pavets, De proximitat, baix de casa, quotidià, construir relacions i fer veïnat”.

És aquí, en aquestes seqüències, on apareixen unes Maluks furioses. El to de la música les acompanya vestides  de negre amb una disfressa que pot fer recordar a una superheroïna, com CatWoman. Aquestes heroïnes maltracten les Maluks més burgeses, qui reien, menjaven i es feien selfies sobre el camp. 

Les xiques de  Maluks apareixen corejant la tornada amb un ambient roig, quasi tret de l’infern que escenifica aquesta ràbia contra el sistema. Aquest ambient es combina amb el rebuig a la burgesia. Amb la consigna: “Visca el Carrer”, destrossen el sofà on estaven les Maluks burgeses i tot símbol d’aquestes. 

El videoclip acaba amb els banquers nugats als sofàs i la dona de camp botant-los foc amb gasolina, cremant tota simbologia capitalista i del mateix sistema. En aquest moment, les dues parts es tornen a mesclar, ja que la dona adopta també l’uniforme heroic de les Maluks. 

Amb un discurs que defén la terra com a pròpia, Maluks es mostra més que mai contràries al sistema amb Furioses. Aquest clar rebuig a la burgesia o el fet de botar foc als diners o als mateixos banquers deixen tastar aquesta ràbia que impregna una cançó plena de consignes i missatge polític.

Tàrsila Galdón

Tàrsila Galdón

Periodista en procés de constant aprenentatge, amb ganes de contar històries que siguen capaces de desestabilitzar imperis sencers. Ací em trobe també, escrivint sobre música valenciana: un món que a poc a poc, em sedueix cada cop més. Encara que us he de confessar que el meu gran amor acadèmic és, per ara, la comunicació política.

Anteriors

Maruja Limón a la Sala Wah Wah: íntim, especial i petit

Recents

Aina Palmer: “La música en valencià no pot parlar només de la llengua, és un símptoma de malaltia sociolingüística”

X
X