Nomembers i el pop d’ensomni

Ni els cursets d’aprendre a jugar en borsa miraculosament, ni els programes caçatalents de la televisió. Si hi ha alguna cosa que de veres funciona a la vida és la constància i, si no, que li ho pregunten a Lola Bonet i Palop i a Dario Satorres Gandia. En una entrevista a Culturplaza, els dos músics conten com Dario composava moltes cançons al seu pis d’estudiants sense atrevir-se mai a publicar-les i que pogueren veure la llum. Va ser Lola qui el va encoratjar a fer un pas endavant i muntar un grup en anglés: No Members in November, ja que no trobaven ningú més que s’unira a la formació. En aqueix duo inicial, Lola s’encarregava de la bateria i el propi Dario de la guitarra.

En canvi, va ser fa només uns pocs anys quan Dario li va proposar recuperar aquell projecte musical a Lola. L’artista ―que abans havia format part de bandes com The Obleans o Ape, Perry and Bonette― va acceptar, a canvi de dues condicions: en primer lloc, ella deixaria la bateria per passar-se a la guitarra; i, en segon lloc, les cançons haurien de ser en valencià. A tall d’homenatge al seu primer intent, aquest nou grup s’anomenaria «Nomembers» ―unint les dues primeres paraules de la formació primigènia―. Pensat i fet, el primer treball del grup es va publicar al setembre de 2016: una primera demo de dues cançons ―AiguamortSom riu―.

Amb el temps, el projecte es va fer més gran i el grup es va completar amb aquells membres que pogueren ajudar a donar-li la forma definitiva. Sandra Ferris Llinares es va incorporar als teclats i Toni Blanes Climent ―membre de formacions com Arthur Caravan, We Are Not Brothers o Las Víctimas Civiles― seria el nou encarregat de la bateria. Amb l’agrupació final, Nomembers va adquirir el seu so i estil característic, influït pel pop rock dels noranta i proper a grups com Ferran Palau o El Petit de Cal Eril. Moltes han estat les etiquetes i denominacions que s’han utilitzat per a definir la sonoritat del grup ―com el pop progressiu, entre d’altres―, però els membres de Nomembers el defineixen com «pop d’ensomni»: una versió valenciana del dream pop.

Els membres de Nomembers Dario Satorres, Sandra Ferris, Lola Bonet i Toni Blanes.

El segon treball de Nomembers aplegaria el tres de maig de 2019. Es tractava de Nomembers, el seu primer disc de llarga durada, acollit pel segell valencià Flexi Discos i el barceloní Hidden Track Records. L’àlbum, produït per Pablo Peiró, va ser enregistrat a Music Rooms (Xirivella) entre gener i març del 2018. En aquest primer elapé ―en què les lletres estan escrites tant per Dario com Lola―, el grup es permet realitzar una reflexió conceptual al voltant de la mort i la naturalesa, malgrat que cercar una temàtica transversal als talls no era la seua intenció inicial.

Per a publicar el seu disc homònim, Nomembers va posar un èmfasi especial en l’edició de l’àlbum. Es va publicar una edició especial de tres-centes còpies limitades en vinil dissenyades per l’alcoià Xavi Galbis ―director creatiu de l’agència de publicitat Snoop―. Seguint amb la identitat estètica del format físic del disc, Nomembers va publicar un videoclip del seu tema Som riu realitzat per Laura Pb. El procés d’elaboració, tan acurat, de Nomembers va permetre el grup guanyar els premis Ovidi a Millor disseny i Millor grup revelació a l’edició del passat 2019.

Article corregit per Joaquim Cano
De La Nucia (Marina Baixa), graduat en Filologia Catalana per la Universitat d’Alacant. Especialitzat en estudis literaris i treball de corpus lingüístics. Professor de trinxera al Baix Segura. Prop del tsundoku. Poliamorós amb la música, format a escola i carrer. Integrant del programa La Xarradeta. Obsessiu i, de vegades, versut.

Article escrit per:

Carlos Cuesta i Martínez

Artiste. https://open.spotify.com/playlist/5sZbp32vvHghSL4qQYojdb

Anteriors

“Mans de destral”, o per què patir un poc és la sal de la vida

Recents

Gemma Humet: dolçor i protesta