Orbitant amb Joina

Després del seu debut amb l’àlbum Companyes l’any 2018 i de guanyar el Premi Joventut del Sona9 l’any 2019, Joina ens ha sorprés amb Òrbita 9.18 (Segell Microscopi, 2021). En aquest nou treball ens regala unes noves sonoritats, que contrasten molt amb el rap al qual ens tenia acostumades.

La necessitat d’aquest disc naix de trobar la casa pròpia fent un viatge. Per a fer-ho, es planteja un disc dividit en tres episodis molt ben estructurats. L’Episodi I (nonhome) ens situa en el present i, en ell, es parla de la recerca interior i del buit per no trobar refugi enlloc, d’ací el nom de Non home (no casa). Està relacionat tant en el concepte físic com en l’emocional, ja que la cantant ha estat buscant un lloc per viure en els darrers anys i també un lloc on sentir-se còmoda i segura per a iniciar el seu viatge personal. L’Episodi II (pastorale) ens transporta a un record del passat, veient els orígens amb nostàlgia per entendre d’on ve. Per últim, l’Episodi III (out of time) ens situa en el futur, i aquest títol fa referència al fet d’estar sempre fora de temps per a fer les coses, a l’ansietat de no ser productiva lligada a la sensació que el món avança amb una rapidesa que se t’escapa de les mans. De fet, a l’inici del Preludi d’aquest Episodi escoltem una peça de Bach accelerada, al ritme d’un rellotge.

El 9.18 del títol del disc és una referència a la casa on ha viscut la cantant tota la vida a l’Empordà, per tal de transmetre la idea esmentada de buscar els orígens, retrobar-se amb el passat i tornar a casa. En aquest disc, la música és un element important, és clar, però la narrativa hi pren un gran paper. Allò que es vol dir i com es diu, el missatge escrit des de la incertesa més absoluta, amb l’ànima despullada i amb la por d’un nou trajecte per trobar aquest lloc emocional i físic anomenat casa, sense saber si s’arribarà o no a ell. Per tant, el que ha mogut a l’artista a escriure aquest meravellós àlbum tan conceptual ha sigut també el retrobament, l’enteniment i la comprensió amb una mateixa. Açò es fa tangible en la intimitat i la delicadesa amb la qual ha tractat cada cançó.

Joina ha emprat l’anglés en algunes cançons com en CHAPTER II o THE MAZE, per la inspiració trobada en alguns dels seus referents, però el català és l’idioma que hi predomina i amb el qual se sent més còmoda. Degut als seus estudis, la música instrumental i el piano estan ben presents al disc, empastant molt bé amb un estil més pop, r&b, soul i electrònic.

Als directes l’acompanyarà una nova banda formada pels artistes Sebastià Gris, a la guitarra; Kevin Díaz, als teclats, sintetitzadors i baixos;  i Abril Saurí, a la bateria i el PAD, que ja va actuar a la gira de Companyes. Joina s’ocuparà de fer els preludis, els solos de piano i de cantar amb eixa veu tan dolça.

Els concerts de presentació seran el dia 13 de febrer a Barcelona i el 13 de març a Girona. Segur que serà una gira amb un fil conductor molt interessant, com el disc, on les cançons estan connectades i ens conten una història que ens atrapa.

Article corregit per Anna Albert.
Traductora i correctora en constant aprenentatge de noves llengües. Dolçainera a temps parcial i esperantista a temps complet. Apitxà em pariren i ací estic.

 

Article escrit per:

Neus Francés i Jordà

Vinc d'El Comtat i soc una matemàtica amant de les lletres. M'encisa llegir, escriure, fer teatre, cantar a la dutxa i el món del cinema. Adore l'ska-jazz, la cúmbia, el reggae i l'indie. Els Amics de les Arts, Obrint Pas i Oques Grasses són els meus referents musicals. Em sol agradar la típica cançó que es posa al disc per a plorar i semblar una intensa.

Anteriors

Els nous sons de ‘Som i vibrem’ per a les batalles de sempre

Recents

Rainkid, la suma de calma i energia

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *