Quin comboi!

Maluks ha visitat la ciutat de Castelló de la Plana per demostrar un directe que es compara amb les grans actuacions artístiques, comptant amb vestuari i coreografies prou preparades. “Ostres, ni tan sols se les veuen cansades”, se sorprén en veu alta una de les persones assegudes entre el públic. Perquè sí, el grup de música va regalar una actuació plena de moviment, gran qualitat vocal i una desimboltura damunt de l’escenari que envejaria qualsevol músic. Maluks va actuar a la sisena edició de la Mostra d’Arts Escèniques de Castelló, que es pot gaudir del 15 al 25 d’octubre.

Aquest festival també compta amb les actuacions d’artistes com Xiomara Abello, The Umbrellas, Versonautas, Novio Caballo, Cia. Arritmados o La Habitación Roja, entre d’altres. L’actuació va comptar amb totes les mesures de seguretat adients, com ara, la utilització obligatòria de mascaretes, la separació del públic en grups de cadires o bé, que la mateixa zona d’actuació estiguera precintada. 

A més a més, amb l’objectiu de controlar l’aforament, el públic havia d’atorgar totes les seues dades per accedir al recinte, que es trobava a l’aire lliure. L’actuació va tardar uns vint minuts a començar, no obstant això, Maria Deltell (Dj Nonai Sound) va oferir una xicoteta sessió de música abans de l’actuació. Així, un cop va començar l’actuació de Maluks, a poc a poc, el concert va reunir més espectadors. 

De fet, la música prompte va emplenar tot el Parc Ribalta i va atreure a tota mena de públic. La majoria d’aquestes persones, no obstant això, no es van atrevir a entrar dins el recinte, però sí que es van quedar pel voltant: ballant o observant a les Maluks bocabadats per la seua energia dalt de l’escenari.

Cal tenir en compte que la mateixa Mostra d’Arts Escèniques de Castelló no s’ha promocionat gaire arreu la província o el País Valencià: ni per part de les administracions ni per part del grup de música. Moltes persones foren qui per xarxes no sabien, per exemple, a quina hora començava el concert. 

L’estranyesa envaïa l’ambient, ja que Maluks oferia uns ritmes molt animats, però el públic es trobava limitat per la cadira. Amb tot, Marina Bolea animava els assistents com podia: “vinga, alceu els braços!”, i la camaraderia entre les Maluks quasi es podia sentir des de baix de l’escenari. 

Pel que fa a les cançons escollides, Maluks va optar per realitzar diversos covers d’estil molt variat, a banda d’oferir cançons pròpies com Fins l’alba o Comboi. A més, una de les cançons més esperades fou Furioses, amb un matís marcadament polític. El discurs fou una de les claus del directe, ja que Maluks va reivindicar els espais fora d’assetjament masclista, l’antifeixisme o bé, la necessitat de cuidar la cultura i els treballadors i treballadores d’aquesta.

Article corregit per Anna Albert.
Traductora i correctora en constant aprenentatge de noves llengües. Dolçainera a temps parcial i esperantista a temps complet. Apitxà em pariren i ací estic.

 

Article escrit per:

Tarsila Galdón Beltran i Laura Martínez Folch

Anteriors

[Repàs d’actualitat] Txarango publica el videoclip de “Bendita la vida”

Recents

“Mans de destral”, o per què patir un poc és la sal de la vida

Sons de Xaloc

Sons de Xaloc