SWIT EME encapçala La Masia, el nou projecte de música urbana en català

 

El nou projecte de música urbana en català es diu La Masia i després de dos mesos, ja han pujat al seu canal de YouTube tres cançons. Aquest projecte és una creació de rapers i músics catalans, que té com a objectiu principal, fer música, sense seguir un únic gènere, en llengua catalana. Aquest projecte, encapçalat pel raper barceloní Marcel, més conegut com a SWIT EME, ha arribat a unes xifres prou bones en els seus primer mesos.

En els dos mesos que duen amb aquest projecte, La Masia compta amb tres cançons de les quals, dos són del famós raper català SWIT EME: “Sortirem d’aquesta” i “Mans enlaire”. La primera és una crítica a la societat actual. És a dir, en molts versos podem observar, com sempre ha fet SWIT EME, que un gran contingut són queixes cap a la societat i, més concretament, a l’estat espanyol actual.

No obstant això, aquesta cançó està més dirigida a la reflexió sobre les seues vivències. No es tracta solament d’una crítica a la societat espanyola, sinó que també trobem que la majoria de les frases que conté són expressions dels sentiments que té l’artista català. És a dir, malgrat que la majoria de cançons anteriors de SWIT EME critiquen els valors actuals de la societat, el tema “Sortirem d’aquesta” mostra diferents sensacions i pensaments que sofreix l’artista barceloní com poden ser: l’ansietat, la depressió, l’amor per l’escriptura, per Catalunya i pel RAP. Però, “la marca SWIT EME”, és a dir, la ràbia i l’obscuritat que predominen en les seues cançons, també estan presents a aquesta.

En la segona cançó de SWIT EME, “Mans enlaire”, trobem més crítica social que a l’anterior. A més, aquesta es va fer pública el mateix 1 d’octubre, una data assenyalada i recordada per tota la ciutadania catalana i també per l’espanyola. Açò és a conseqüència del referèndum que va haver-hi en Catalunya fa tres anys i que va canviar la història.

Com es pot endevinar pel títol de la peça, Mans enlaire, i pel dia que La Masia la va fer pública, el tema que tracta és el cansament de la població catalana enfront de l’estat espanyol. En diverses ocasions, Marcel (SWIT EME), ha reivindicat aquest sentiment en altres projectes com “Soy realista” que va fer públic al seu canal personal el 6 d’octubre de 2017. Tanmateix, mai havia mostrat mitjançant el RAP els seus sentiments per la seua terra, Catalunya, com ho va fer a la seua cançó “Mans enlaire” presentada en el canal de La Masia.

La tercera cançó que trobem al canal de youtube es diu “Marreks” i és de l’artista català Debit LDA. Aquesta cançó tracta de forma més llunyana la política, però també podem escoltar diferents referències de crítiques dirigides a l’estat espanyol.

En definitiva l’objectiu d’aquest projecte és fer més gran la seua llengua, el català, i reivindicar aquest sentiment català. Aquest amor per la seua terra ha quedat plasmat en diverses cançons d’aquesta unió musical urbana de Catalunya que ens ha deixat frases com: “Aquí matamos a los fachas, tú mi lengua no la manchas” (SWIT EME, “Mans enlaire”, La Masia); “Força Catalunya i força català, al pròxim cop jo no aixeco les mans” (SWIT EME, “Mans enlaire”, La Masia).

Pau Antonio Mateu

Pau Antonio Mateu

Estudiant de Periodisme. Sempre m'ha agradat molt el fet de narrar històries a la gent. Ixa es la raó d'estudiar periodisme. A més, sóc raper i sempre he tingut molt d'interès per la música en català

Anteriors

Sempre anirem Obrint Pas

Recents

Pop metafísic amb el Petit de Cal Eril