Ulls mescla sons psicodèlics en la seua proposta de rock progressiu

Ulls és un projecte de rock progressiu que data almenys de 2017. És la creació del multiinstrumentista David Trillo que ja compta amb dos treballs publicats: l’EP I, produït en 2017 i l’àlbum complet Anoia s’apodera, que va veure la llum el 10 de desembre de l’any passat. Els dos discos han sigut autoproduïts i estan disponibles per comprar o descarregar al Bandcamp del artista. Concretament el primer EP es pot aconseguir amb l’opció name your price, mentre que donar suport a l’artista comprant l’elapé només costa 2€.

La proposta musical d’Ulls està profundament marcada per una atmosfera psicodèlica que des del principi podem entreveure en la portada d’Anoia s’apodera, que representa la superfície del barret del Reig Bord, un bolet verinós i psicotròpic. Encara que la combinació d’instruments que utilitza no és gaire rebuscada, els recursos sonors obtinguts són bastant rics. Hi apareixen des de sintetitzadors i teclats melòdics fins a guitarres tant acústiques com elèctriques en variants netes i distorsionades a parts iguals.

De fet, la música d’Ulls intenta esprémer al màxim cada un dels instruments; els teclats apareixen per a donar suport atmosfèric i estructurar en algunes parts, mentre que en altres agafen la veu cantant amb un so metàl·lic similar al de Jon Lord en Deep Purple. Les guitarres, mentrestant, fan el mateix: alternen el seu protagonisme amb els teclats a l’hora de portar les seccions més melòdiques, o bé passen a un segon pla per portar l’atmosfera i el ritme de la cançó. Aquest aspecte es veu especialment en composicions com, per exemple, El fosser, mentre que temes com Llot confús, de l’EP introdueixen petites variacions com l’ús del baix elèctric distorssionat.

En general, tots els temes són instrumentals, les veus apareixen en moments molt puntuals i quan ho fan, serveixen per a donar suport a la part instrumental en forma de cors eteris, que només fan que reforçar el sentiment psicodèlic ja present a la música. D’aquesta manera, Ulls ha aconseguit construir un so consistent, malgrat la seua curta existència i conforma una proposta musical que val la pena seguir i donar suport.

Vlad Hostyuk

Vlad Hostyuk

Estic en aquest mitjà per a contar tot el que a mi mateixa m’agradaria que em contaren sobre el mon de la música en valencià. Em flipen tres coses: el heavy metal, els videojocs i contar històries. Aquesta última, et garantitze que la trobaràs ací. Escric per a trobar la la veritat que s’amaga darrere d’una realitat cada vegada mes complexa. Busca’m a @LVgVber a Twitter i si vols saber el que escolte de normal ho pots trobar ací: https://open.spotify.com/playlist/1MyvVu9WqMY2C0rxRIZkco

Anteriors

Buhos està a prop dels déus

Recents

Les conseqüències de la Covid-19 en la indústria musical: destinades a la precarietat?