Veu principal, Pablo Valle: “Apologia és un projecte totalment diferent, amb gent diferent i més major”

El nou grup musical va llançar l’1 d’Octubre el seu primer tema ‘Amb pluja i Fred’ amb una col·laboració de Xavi Sarrià

El local d’assaig ‘Tras la Puerta’ d’Apologia es troba a les afores de la ciutat de Vila-real. El local és llar de nombrosos artistes els quals treballen per crear la seua música. Aquest cop, Apologia no entra per tal d’assajar, sinó per mostrar una miqueta més del seu projecte. La nova agrupació musical ja ha mostrat un primer tema que compta amb la col·laboració del cantant d’Obrint Pas, Xavi Sarrià i que s’anomena ‘Amb pluja i amb Fred’. 

Els integrants del nou grup musical són Pablo Valle, Alberto Ballester i Hèctor Nebot, integrants del grup Tirant lo Rock, que va deixar els escenaris fa tres anys. A més a més, Apologia també compta amb la veu de David Pinyana, membre d’Almorranes Grrapinyaes. 

El mòbil cau al terra i entre riures i pòsters de Berri Txarrak o Desakato, entre altres, Nebot apropa un seient per tal que s’enregistren millor les veus. La sala es troba plena d’instruments i aconseguim fer un rogle per tal de començar l’entrevista. 

Pablo confessa que està molt nerviós i que li costa dormir per les nits: “Estem una mica estressades perquè no recordàvem el que era tot el treball darrere d’un disc”, però amb mig somriure aclara: “També és cert que tenim més experiència i ja sabem més o menys què hem de fer i com fer-ho”. Per la seua banda, Hèctor Nebot assegura que no té problemes per les nits, però que té “moltes ganes que isca tot i veure la reacció del públic”. 

Els nervis i les ganes que tot comence són un dels conceptes més repetits durant l’entrevista. Pablo Valle fa memòria i assegura que treballen amb Apologia des de fa tres anys encara que “hi ha molt de treball de fer i desfer”. També menciona que els últims vuit mesos han sigut intensos. Valle es mostra orgullós del disc i assegura que tot i ser al principi un projecte molt personal: “la resta dels membres s’han volcat en ell i l’han fet seu”. 

Hèctor Nebot assegura que hi haurà molts més avançaments: “més singles, el disc i al final, el concert de presentació a Vila-real”, amb tot, encara és prompte per saber a quins llocs més podran tocar. Tant Pablo Valle com Hèctor Nebot insisteixen que Apologia no és Tirant lo Rock. 

Els seus rostres mostren emoció quan escolten la pregunta: “Quines diferències hi ha entre Tirant lo Rock i Apologia?”. És Pablo Valle qui no tarda en contestar deixant escapar un sorollós sospir: “Musicalment hem evolucionat a afinacions més greus…en les veus és evident, ja que jo en Tirant només havia cantat en dues o tres cançons i ara sóc la veu principal”. 

Valle admet que al principi no estava del tot segur amb ser la veu principal, però assegura que ara té moltes ganes de començar i se sent molt segur. “Al principi estava super ratllat perquè em pareixia que estava molt dalt tota l’estona i així ho vaig dir”, explica Valle mentre esmenta a Pedro Martínez i a Sam Ferrer. La veu principal d’Apologia demostra gran devoció per aquestes dues persones i assegura que va agafar més confiança gràcies a  Ferrer, qui li va dir que havia de mostrar-se més segur i que ho faria bé. 

Hèctor Nebot pren de nou el fil de la conversa i assegura que l’esforç humà que hi ha darrere del projecte és molt important. De fet: “al principi només eren una cançó o dos”, informa i continua amb un petit somriure: “però Pedro Martínez, qui ens ha produit, insistía en que era necessari fer mínim deu i al final…”. 

Dins de tot aquest esforç humà Nebot també menciona a Fran Valle, encarregat del disseny. De seguida Pablo Valle salta i es mostra orgullós de que “el meu nebot ix en una de les portades”, es queda pensatiu uns segons i aclara: “Aquest nebot no, un altre”, i els riures esclaten dins la xicoteta sala. 

Valle també menciona a Rubén Torner, anterior guitarrista de Tirant lo Rock o a Alma Batalla, encarregada dels videoclips i les fotografies oficials. A més a més, dedica especial atenció a les col·laboracions que tindrà el nou disc d’Apologia: Tatiana Javaloyes, Xavi Sarrià i Maluks. 

L’entrevista arriba al seu punt mort, però abans, és impossible rememorar anteriors aventures musicals: “Quan va parar Tirant lo Rock de forma definitiva jo em vaig pensar deixar-me la música i deixar-ho tot”, admet Valle però de seguida aclara que mai podria deixar la música, ja que és una part d’ell. Per aquest fet, narra Pablo Valle, va començar Apologia: “vaig acudir a les persones de més confiança”. 

Hèctor Nebot matisa que ell es va deixar Tirant lo Rock perquè “em vaig desmotivar: anava a assajar quasi per obligació”. Amb tot, Nebot assegura que la seua il·lusió ha retornat amb Apologia: “està quedant tot molt bé i m’agrada molt el rotllo musical, així com l’ambient que hi ha o l’estètica del grup”, continua explicant amb una veu tintada d’emoció. 

Pablo Valle tanca l’entrevista explicant que Apologia és capaç d’arribar molt lluny. “És un dels discs més personals que he fet mai, em diuen que estic madurant..”, i continua amb riures: “això no vol dir que no siga combatiu: hi ha lletres combatives i lletres personals”.

 

Tàrsila Galdón

Periodista en procés de constant aprenentatge, amb ganes de contar històries que siguen capaces de desestabilitzar imperis sencers. Ací em trobe també, escrivint sobre música valenciana: un món que a poc a poc, em sedueix cada cop més. Encara que us he de confessar que el meu gran amor acadèmic és, per ara, la comunicació política.

Anteriors

Txarango fa ressò d’una altra injusticia mitjançant la música

Recents

Vidres a la sang: el costat més brutal dels poemes de Miquel Martí i pol

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Sons de Xaloc

Sons de Xaloc