“Vol I” de Falç de Metzinera: una experiència artística a diversos nivells

Poesia, música i storytelling. Aquests són només alguns aspectes que defineixen el que fan Falç de Metzinera. Format per Martha Wood (veu, flauta, baix, tambor), Claudia Haze (veu, bateria, percussions, flauta) i Anna de Mas (ballarina, tambor, cròtals); aquest grup —o, més ben dit, projecte artístic— barceloní s’inspira en «la vivència personal de la bruixeria tradicional i la figura de la bruixa a Catalunya» per a elaborar una proposta artística que «combina música, narració, dansa i foc.» Amb un estil que mescla elements de folk amb doom metal i stoner rock, les tres artistes ja compten amb un àlbum, Vol I, i estan en procés de produir Vol II, del qual, ja n’està disponible el tema Foc entre les banyes.

Pel que respecta a Vol I, és un treball que sembla complicat de definir o encasellar des del punt de vista d’una ressenya o d’una crítica musical. L’àlbum s’estructura en tres actes: La crida, La llar i El Sàbat. Aquests actes són pistes narrades amb elements sonors ambientals que descriuen el ritual d’una bruixa i el seu pacte amb «el senyor de les tenebres» mentre se’n riu, d’aquells que volen que acabe a la foguera. Aquestes tres seccions configuren la resta del disc, dominat per composicions amb cants harmonitzats amb una base musical de baix elèctric i bateria. 

Les veus de Martha i Claudia, amb la seua harmonia i cadència, conformen, en cadascun dels temes en què apareixen, una especie de mantra que, a base de repetir-se, només fa que reforçar la sensació que allò que s’està escoltant és el transcurs d’alguna mena de ritu mil·lenari. L’ús de diferents tipus de flautes i instruments de percussió serveix al mateix propòsit, contribueix a donar més capes a l’entorn narratiu que creen aquestes artistes i, alhora, ajuden a la immersió de l’oient en la història que conten al llarg del disc.

Vol I, com a primera mostra completa del que són capaces les artistes de Falç de Metzinera, diu molt de la seua creativitat i fidelitat a les influències en què s’inspiren. Així i tot, cal prendre consciència que sentir un àlbum seu no acaba de reflectir la totalitat de l’experiència artística, ja que el que fan, segurament, funcionaria molt millor en viu. De la mateixa manera, Vol I no es pot escoltar escollint només els temes favorits, és una història que demana ser sentida de principi a fi. Amb tot, aquest àlbum es troba disponible al Bandcamp del grup i, amb Foc entre les banyes ja publicada, només queda esperar què depara Vol II.


Article corregit per Joaquim Cano De La Nucia (Marina Baixa), graduat en Filologia Catalana per la Universitat d’Alacant. Especialitzat en estudis literaris i treball de corpus lingüístics. Professor de trinxera al Baix Segura. Prop del tsundoku. Poliamorós amb la música, format a escola i carrer. Integrant del programa La Xarradeta. Obsessiu i, de vegades, versut.

Article escrit per:

Vlad Hostyuk

Estic en aquest mitjà per a contar tot el que a mi mateixa m’agradaria que em contaren sobre el mon de la música en valencià. Em flipen tres coses: el heavy metal, els videojocs i contar històries. Aquesta última, et garantitze que la trobaràs ací. Escric per a trobar la la veritat que s’amaga darrere d’una realitat cada vegada mes complexa. Busca’m a @LVgVber a Twitter i si vols saber el que escolte de normal ho pots trobar ací: https://open.spotify.com/playlist/1MyvVu9WqMY2C0rxRIZkco

Anteriors

Abisme i els avançaments del seu proper ‘Històries per a no dormir’

Recents

Reivindicacions i cants a la vida protagonitzats per Txarango

Sons de Xaloc

Sons de Xaloc