Xavi Sarrià homenatja Guillem Agulló amb un cant de resistència

L’11 d’abril del 93 es va cometre l’assassinat polític que més ha marcat el conjunt del País Valencià i de què, després, se’n va fer ressò arreu dels Països Catalans. Guillem Agulló i Salvador, militant de l’organització independentista Maulets, va ser ferit de mort amb una ganivetada al cor per Pedro Cuevas, membre d’un grup d’extrema dreta, mentre acampava amb uns amics a Montanejos (Alt Millars). El grup d’assaltants, sabedors de la ideologia dels joves, els atacaren al crit de “Sieg Heil” i “Viva Espanya”.

27 anys després de la seua mort, han estat diversos els versos que s’han escrit en la seua memòria; Guillem Agulló, No sé que sent, No tingues por, Company Guillem, 11 d’Abril, 11 d’abril del 93, Soldats Catalans o Sangre por sangre. Ara, per a acompanyar la pel·lícula feta al seu honor, rodada per a contar la seua història, Xavi Sarrià ha escrit una cançó que canta apassionadament sobre l’origen i el camí que ha recorregut la lluita per la seua memòria. Una lluita que es pretén reivindicar que, a dia de hui, encara continua.

Amb un videoclip que simula una marxa que no acaba, el cantant narra tot allò que marcava el jove, tant pels seus costums: els seus paisatges, la seua música… Com per les seues creences; l’antifeixisme i l’independentisme. Una cançó que recorda una pèrdua, però que, al mateix temps, esdevé un cant de lluita per a les generacions futures.

La cançó podrà escoltar-se com a part de la banda sonora de la seua pel·lícula demà mateix, ja que totes les televisions públiques de l’àmbit catalanoparlant han decidit emetre-la el mateix dia. Es veurà en ÀPunt a les 21:30 al programa de A la Ventura, on, posteriorment, se’n farà una tertúlia d’anàlisi. De moment, podeu veure i escoltar la cançó ací:

Article corregit per Joaquim Cano
De La Nucia (Marina Baixa), graduat en Filologia Catalana per la Universitat d’Alacant. Especialitzat en estudis literaris i treball de corpus lingüístics. Professor de trinxera al Baix Segura. Prop del tsundoku. Poliamorós amb la música, format a escola i carrer. Integrant del programa La Xarradeta. Obsessiu i, de vegades, versut.

Article escrit per:

Àlex Franco

Periodista de carrer amant de l'indi Català. Orxata, Oques Grasses i Manel, els meus grups de referència. Conegut com @arrosambcoses a twitter. Llista d'Spotify personal: https://open.spotify.com/playlist/6D6fIeS84eMQJlfYBT7LGz?si=HZhmlnzlTF2xIzyjlKHDWw

Anteriors

Fenok, un grup amb una promesa amagada dins la seua música

Recents

Tenda torna als escenaris al Grau de Castelló