Zapato y Cordon: “Com a esquerra o estem d’acord amb la censura o en contra. I no l’apliquem ni en contra de l’enemic ni en contra nostra”

Zapato y Cordon ofereixen durant l’entrevista respostes polifacètiques, que versen des de la independència de Catalunya, fins a la censura i també, la llibertat d’expressió. El grup català ja anuncia la seua retirada amb Bushido, però renaixen amb un nou projecte col·laboratiu amb altres artistes: La Mafia de la C trencada.

El telèfon comença a entonar, tractant d’establir connexió amb Catalunya. El primer que s’escolta és la veu de Zapato, qui també comença a contactar amb el seu company de viatge, Cordón. Dos tocs, tres tocs i un primer comentari: “Ja veuràs que ara no l’agafa”. Però sí. Poc després, s’escolta la veu de Cordón.

La primera de les preguntes versa sobre com volen sortir a l’entrevista, és a dir, en quin nom. No tenen cap problema en què es mencionen els seus noms, sols que fidels al seu estil, prefereixen anomenar-se Zapato y Cordón. Tot i que a un dels membres no li agrada massa la idea: “Suposo que fa gràcia. Sí, pots ficar això”. 

De quina manera creieu que el vostre discurs ha evolucionat de 20 anys a Bushido?

Zapato: Crec que ha sigut com una espècie d’evolució personal. Nosaltres érem bastant xavals quan vam començar, els dos militàvem. Pot ser a mesura que et vas fent una mica més gran, varia una mica el discurs. 

Cordón: Sempre hem fet la música que ens haguera agradat escoltar. Al principi féiem música molt esquerranista i molt corporativista. No ens surt fer música que no vivim, abans la meua realitat era que dia sí dia també sortia al carrer a fer agitació, ara seria impossible escriure sobre això. 

Què voleu transmetre en Bushido

Zapato: Aquest tema és difícil d’explicar, o sigui, crec que és l’únic tema que hem fet per nosaltres. Jo crec que és el tema més personal. 

Volia fer aquesta pregunta per eixa traïció de la qual tracta la cançó

Cordón: Sí, sí…Nosaltres com a grup, vam nàixer de la militància política i hem sentit que políticament no s’ha respost com esperàvem. El suposat corporativisme ha anat per davant de les relacions personals. No volem explicar explícitament perquè encara s’està gestionant. I…bé, sense plorar. 

Zapato: Duem vuit anys de militància i és una mica això, la crítica al sectarisme que hi ha. 

Zapato y Cordon

Us defrauda el moviment polític social?

Zapato: Ara mateix no estic en el mateix moment en el qual estava fa vuit anys. Defraudar a nivell polític? No… el tema és més personal

La vostra música ha aconseguit inspirar als joves per la lluita?

Cordón: Mai va ser l’objectiu. Però ens hem trobat que sí. Jo no m’ho esperava, ja que jo sempre he dit que jo no m’escoltaria. Jo pensaria: vaya pringados, però hi ha penya que té mal gust. 

Com a militant, he de dir que la cançó de Festa sí, lluita potser m’agrada molt perquè representa molt bé el moviment social…

Zapato: Ens ho han dit més d’un cop. És una de les cançons que ara més vergonya em fa. 

Creieu que el moviment representa la classe obrera?

Cordón: No, no…clarament, no. Molta gent del moviment social no és de classe obrera. Crec que la resposta és clara. 

Aleshores el moviment social és postureig?

Zapato: Més que postureig… no, a veure, tu potser ho sents. Però això no arriba a qui tu vols arribar. 

Cordón: Jo crec que hi ha de tot. Realment qui ha de currar vuit hores al dia no té temps d’estar de sis hores de reunió parlant d’un debat intern sobre el sexe dels àngels. Al final, tot allò que importa és ser real.

Creieu que el terme de Països Catalans s’ha desvirtuat del seu propòsit?

Zapato: Penso que moltes vegades reivindiquem una bandera que cal mirar-se-la.

Cordón: Jo la veritat és que el tema de Països Catalans mai ho he tingut massa clar. 

Què opineu dels polítics que encapçalen la independència de Catalunya?

Cordón: Penso que moltes vegades hi ha gent molt flipada quan va amb el Puigdemont a muerte. Supose que és una cosa molt més personal. Crec que són uns losers

Creieu que la CUP corre el perill d’institucionalitzar-se?

Cordón: Mi madre no es concejal de ningún ayuntamiento… A veure, sí i no. És una mica més complex. Les distintes propostes ara s’escolten en l’àmbit municipal. Potser és més interessant una pancarta…però…en fi, una mica de les dues.   

Creieu que l’humor o la sàtira tenen certs límits?

Zapato: Jo penso que no és que tingui límits, però pots ser més gilipollas o menys. És a dir, tu pots tenir gràcia o no tenir-ne. 

 Fins a quin punt censurar missatges? 

Zapato: Aquí hi ha un debat. Un clar exemple és el cas del Valtonyc. Com a esquerra o estem d’acord amb la censura o en contra. I no l’apliquem ni en contra de l’enemic ni en contra nostra.

Ho deia també pel tema de què l’Ajuntament de Bilbao van censurar a C.Tangana…

Cordón: A mi em sembla malament. És més interessant fer un contra concert. Si el govern de Podemos no vol que C.Tangana faça publicitat masclista i ja l’has contractat perquè ets un loser, doncs guanya el discurs amb arguments. Si el C. Tangana té més capacitat argumentativa, no et mereixes fer política. 

Zapato y cordon

La intro d’Efecte Papallona està basada en cert grup valencià?

Zapato: Sí, però quan ho vam fer no ho sabíem. 

No? No pot ser!

Cordón: Va ser el primer que vam veure al Youtube. Em vaig encarregar de l’instrumental d’eixe tema. A més, la musiqueta sonava molt bé per a la intro que volia fer, algo super light i happy flower

Zapato: Però nosaltres no sabíem que el tema era tan mític. 

És la seua cançó més famosa. 

Zapato: No ho sabíem. 

Cordón: Anàvem a les manifestacions i començava a sonar la intro i no sabíem si era el seu tema o el nostre. Si ara ho sapiguéssim potser no haguérem agafat el tema. A mi em sembla guai, eh. Hi ha bon rotllo. 

Ens trobem davant una extrema dreta més llesta?

Cordón: Jo crec que sí i que ho fan bastant millor que nosaltres. Són més llestos i nosaltres més tontos.  

Fins a quin punt la dita tan popular ‘L’esquerra no sap unir-se és certa’?

Cordón: Crec que és cert. Entenc que la penya no vulgui unificar-se perquè de seguida ens tirem pedres a la teulada. Hi ha partits com VOX que fan bona propaganda i que saben unir-se més. 

En Bushido ja aviseu de la vostra marxa… per què?

Zapato: Hem accelerat una mica el procés. El projecte com a tal ha perdut una mica la seua idea inicial. Però encara que Zapato y Cordón estigui desapareixent, estem en altre projecte, La Mafia de la C Trencada. 

Cordón: Ens hem trobat amb tres problemes. En primer lloc, no vivim en el mateix poble. L’altre és el polític, ja que no vivim tot allò d’abans i Zapato y Cordon sense aquesta intenció política perd tot el sentit. I també ens han fet boicot orgànicament i ha afectat molt al grup. 

Tàrsila Galdón

Periodista en procés de constant aprenentatge, amb ganes de contar històries que siguen capaces de desestabilitzar imperis sencers. Ací em trobe també, escrivint sobre música valenciana: un món que a poc a poc, em sedueix cada cop més. Encara que us he de confessar que el meu gran amor acadèmic és, per ara, la comunicació política.

Anteriors

Els festivals a casa de la música valenciana

Recents

Alfred de Jazzmatiks: “En lloc de fer versions de Miles Davis, doncs toquem cançons de La Gossa Sorda”